Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

По цвета и мириса ще познаете готовия компост

Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето зеленчуци?

Готовият компост се познава по неговия цвят и мирис.

Правилно изградената компостна купчина ще започне да развива висока температура за четири до пет дни. Скоро ще забележите, че

материалите в компостния куп се слягат, което е добър знак, че той работи правилно. След 5-6 седмици, с вила разменете местата на отпадъците, като тези от външната страна на купа поставите в средата, а тези от средата – в краищата на компостния куп. Ако е необходимо добавяйте по малко вода. Компостът ще е готов за използване след 3-4 месеца.

СПОРЕД ВРЕМЕТО НА ЗАЛАГАНЕ

Ако заложите отпадъците за компост рано напролет, субстратът ще бъде готов за употреба през есента. Ако го направите сега, когато има достатъчно растителни отпадъци, компостът ще е готов за използване напролет.

ЗА УСКОРЯВАНЕ НА ПРОЦЕСА
Можете да направите компоста още по-бързо, чрез завъртане на материалите в купчината по-често. Провявайте вътрешната температура редовно, когато тя намалява значително (обикновено след около една седмица), завъртете материалите по описания начин.


КОГА Е ГОТОВ ЗА УПОТРЕБА
Компостът е готов да се използва, когато придобие тъмно кафяв цвят и има мирис на почва. Оставете го да се стабилизира допълнително за няколко дни. Ако искате да получите най-добрият и фин продукт – пресейте го през едро сито. Разхвърлете го преди обръщане на почвата в градината. На квадратен метър разхвърляйте по 3-4 шепи.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates