Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Надробените остатъци се разлагат по-бързо - Зеленчукопроизводство

Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето зеленчуци?

Надробените остатъци се разлагат по-бързо.

Дворът винаги е гарниран с такива неща, като паднали листа, културни треви, плевели, както и остатъци от зеленчукови и декоративни

растения. От всички тях може да се приготви отличен компост. Други добри допълнения включват дървесни стърготини, пепел, дървесина, отпадъци от кухнята, като например плодове и зеленчуци, обелки, черупки от яйца, и утайка от кафе.


НЕ БИВА ДА БЪДАТ КОМПОСТИРАНИ

Не са подходящи за компост месо, кости и мазни храни като сирене, овкусени салати и олио за готвене. Тези храни привличат вредители и забавят разлагането. Окосена трева, която е била третирана с пестициди, също не трябва да се използва за компост или тор. Някои от тези химикали имат дълго последействие (до шест седмици). Така, че обработената с пестициди окосената трева не трябва да се компостира или да се използва за мулч.

ГОЛЯМАТА ПОВЪРХНОСТ ВОДИ ДО ПО-БЪРЗО РАЗЛАГАНЕ

Микроорганизмите предпочитат да работят на голяма повърхност. Колкото по-голяма е повърхността на компостираните материали, толкова по-бързо те се разлагат. Тук на помощ идва надребняването (накълцване) на материалите, чрез нарязване, раздробяване с машина или косачка.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates