Мероприятия в зеленчуковата градина. Стар, но ефикасен начин за ускоряване на зреенето.

В периода на плододаване основните зеленчукови култури – домати, пипер, краставици, патладжан, зеле и др., се нуждаят от

повече и лесно достъпни хранителни вещества. Особено добре се отразява на зеленчуците редуването на минерално хранене (с изкуствени торове) с органично подхранване (с оборски тор) по време на вегетацията. Именно за това шербетуването на растенията по време на вегетацията дава много добри резултати, като ускорява зреенето и подобрява хранителния режим.

Шербетът може да се приготви от всякакъв вид оборски тор, но най-подходящ е птичият. Също така може да се шербетува както с пресен , така и с угнил оборски тор , само че има разлика в рецептата – с угнилия се шербетува още на другия ден след приготвянето му, а пресният трябва да ферментира в продължение на една седмица.

След ферментацията използвайте шербета, като го подавате на растенията с поливната вода. Преди поливане разреждайте 1 част шербет към 10 части вода.

Ако за приготвяне на шербет използвате прегорял оборски тор той може да се използва още на другия ден, като и тук спазвайте съотношението 1:10.

Шербетуването може да започне от началото на плододаване на зеленчуците и да се приложи 2-3 пъти през две седмици до края на тяхната вегетацията.