Мероприятия в овощната градина.Прасковата и черешата са най-капризни при липса на азот. От всички овощни видове най-остро на недостиг на азот реагират прасковата и черешата. Листата им пожълтяват, плодовете остават дребни и част от тях засъхват и опадват. Затова не пропускайте да ги подхраните.

Прасковите подхранете с азот сега, за наедряване на плодовете, но при черешите го направете веднага след беритба.

Двата вида страдат и от недостиг на желязо

На много места в страната, където почвите са със силно съдържание на карбонати, при прасковата и черешата се наблюдават признаци от недостиг на желязо. Признаците тук вече не са само по старите листа, а по всички - и млади и стари, което различава недостига от този на азот.

Почвеното подхранване не дава добри резултати

При констатиран недостиг на желязо, първата реакция на повечето любители е да наторят дръвчетата с железен сулфат, популярен като зелен камък. Действително първоначално след внасянето има ефект, но впоследствие признаците на недостиг отново са на лице. Това е свързано с характеристиките на почвата , за които споменахме. За кратко време корените усвояват малко желязо, но в следващия момент остатъкът от него се свързва трайно с почвения комплекс и не може да бъде усвоено.

Комбинираното подхранване е по-ефикасно

В подобни случаи най-добре е да се направи комбинирано подхранване със желязо – както почвено, така и листно. Освен железен сулфат, който може да се разтвори във вода в концентрация 15 г на 10 литра вода и с разтвора да се напръскат листата, може да се използват и други специално формулирани за листно подхранване торове съдържащи елемента. Пръскането се повтаря след 10-14 дни.