Мероприятия в зеленчуковата градина.Пригответе сами течен тор от органична маса.

С течни торове се

подхранват растенията, кагато искате да постигнете бързо действие и бърза усвояемост на тора, бърз и обилен растеж. Течния тор приготвен от растения съдържа много азот и калий. Може да се ползва за поливане на корените и за напръскване на листата. При листно внасяне много бързо се набавя липсващият азот и калий за растенията.

Много добро листно подхранване се получава от коприва. Може да се използва както свежа, така и суха коприва, събирана до образуването на семе. Копривата може да се смеси и със лайка, лавандула, хвощ, лук, чесън и др., а също и с дървесна пепел.

Препоръчва се да се работи в неметален съд, тъй като копривата реагира с метала. В съда, който може да е пласмасова кофа, се нарязва на ситно коприва и се залива с вода, като за предпочитане е да е дъждовна или престояла на слънце. Не се пълни догоре, тъй като при престояването си сместа увеличава обема си. Похлупва се, за да не влизат насекоми. Поне веднъж на ден сместа се бърка. При разлагането си тази смес добива доста неприятна миризма. За да намалите миризмата, може да добавите листа от валериана. Когато сместа придобие тъмен цвят и престане да се пени, вече е готова. Това обикновено става след 1-1,5 седмици. Слънцето ускорява процеса. Готовата течност се затваря за достъп на въздух.

За поливане на корените може да се използва непрецедена смес, но разредена с вода с съотношение 9 части вода с 1 част от настройката от коприва. За листно внасяне сместа се прецежда и се разтваря, като на 19 части вода се сипва 1 част от настройката. Разреждането се прави непосредствено преди внасяне на растенията. Копривата има оздравяващо действие, стимулира растежа и образуването на хлорофил, за всички видове растения, за трайни и зеленчуци – изключение правят грах, боб , лук и чесън.