Торене в овощната градина. Калцият

заздравява клетките

Добре снабдените с калций дръвчета много по-малко се нападат от болести и неприятели. Това произтича от факта, че елементът има важна воля за здравината на клетките. Когато храненето с него е оптимално, плодовете на овошките не се напукват дори при силни дъждове и преовлажняване на почвата. Това се отнася и за семковите и костилковите видове. Тук е и връзката на калция за по-доброто съхраняване на плодовете.

Пръскането на дръвчетата с калций в периода преди прибиране на плодовете се налага и поради една особеност на елемента – той не се придвижва от старите към младите тъкани на растенията. Когато той е в недоимък, дори в листата да има достатъчно количество, той не може да се придвижи към плодовете.

Две-три пръскания с калций са решаващи

За да заздравите плодовете и да ги направите годни за дълго съхранение през зимата, около 1-1,5 месец преди прибиране, напръскайте дръвчетата с листен калциев тор. Пръскайте през 12-14 дни.

Недостигът на калций причинява много от така наречените физиологични смущения при растенията. Сред физиологичните смущения причинени от недостиг на калций в определени органи на растението са горчивите ядки при ябълката, вътрешно потъмняване на зелевите култури и целината, черна сърцевина при цикорията, върхово гниене на цветовете и плодовете при доматите, пипера и дините, некроза на столоните на картофите,некроза по листата на зелевите, загниване върховете на плодовете на ягодата и върховете на салатите, стъклен вид на цветното зеле (съцветието е като просмукано с вода).