Мероприятия в зеленчуковата градина.Водороден пероксид за разсад от домати. Какво ли не правят

градинарите, за да увеличат добивите си или да се спасят от насекомите в градината. Водородният пероксид (кислородна вода) е супер лекарство за доматите. За разлика от скъпите препарати, които понякога са напълно неефективни, водородният пероксид може да бъде закупен от всяка една аптека.

Водороден пероксид за дезинфекция

Преди сеитбата е необходимо посевният материал да се обеззарази. Най-често за тази цел се използва йод или калиев перманганат. Но семената може да се обработват и с водороден прекис.
Според учените, семената на селскостопанските култури съдържат инхибитори, които пречат на покълването им. В естествена среда те се разрушават в процеса на окисляване. Но в селското стопанство за тази цел се използва пероксидът. Семена от домати се напръскват с помощта на пулвелизатор с 1% разтвор на водороден пероксид. Пръскането на семената става, когато те вече са засети в почвата. По този начин се унищожават не само инхибиторите, които се съдържат, но се прави и обеззаразяване на цялата почва.

Друг начин за дезинфекция на семената

В 10% разтвор на пероксид семената се накисват в продължение на 25 минути, след което трябва да се измият под течаща вода и да се просушат добре. По този начин се стимулира растежа на зеленчуковите култури.

Преди сеитбата семената на доматите се киснат в продължение на 12 часа в 0,5% разтвор на пероксид. След това се промиват с чиста вода и се изсушават. Този метод за третиране на семената гарантира тяхното 100% покълване.