Мероприятия в зеленчуковата градина.Подхранване на разсади с дрожди. С разтвор от дрожди (мая за

хляб), може безопасно да се подхранват домати, чушки, краставици, патладжани, моркови и цветни култури. Благоприятно се отразява такова подхранване и на петунии, здравец, бегония, лобелия.

Не можете да използвате разтвор на мая за подхранване на лук, чесън, картофи.

Как се подхранват разсади с мая?

За първи път разтвор от мая за подхранване се внася 10-14 дни след пикирането.

Ето няколко начина за приготвяне на хранителен разтвор от мая:

1. В чаша топла вода се разтварят 10 грама суха мая и 2 супени лъжици захар, така приготвената смес престоява 2 часа, след което се изсипва в 10 литрова кофа с вода.
2. В 10 литра топла вода разтворете 100 г пакет жива мая – престоява един ден. Преди поливането, сместа се разрежда с вода в съотношение 1:5.
Дрожденият разтвор ще даде резултати само в топла стая или при затоплена от слънцето почва, тъй като развитието на гъбичките в студената среда се забавя.

Дрожденият разтвор може да се използва по- късно и за обработка на домати при нападение от мана (за пръскане: 100 g мая на 10 литра вода).
Следващото подхранване може да се извърши около 7-10 дни след планираното изнасяне на открито. За трети път разтвор от дрожди се внася по време на бутонизацията на растенията. За подхранване не е необходимо разтворът от мая да се използва повече от три пъти. Преди обработка на растенията с разтвор от дрожди е добре да се полеят с вода, за да не се получат пригори.