Мероприятия в овощната градина.Подхранване на ягоди с йод и борна киселина. Ягодата е ранен плод,

обичан от всички. Тя не изисква кой знае какви усилия за отглеждане, но разбира се, без грижи не може да мине. За да получите добра реколта, трябва да се съобразявате с всички изисквания на културата: поливане, торене, борба с болести и неприятели. Най-много грижи са нужни през втората и третата година от отглеждането на растенията. Тогава вече са изчерпани хранителните вещества, внесени по време на засаждането.
Както всяко растение, ягодата се нуждае от макро- и микроелементи. И въпреки че от последните се изискват много малки количества, ролята им в развитието на растенията е голяма. Липсата на микроелементи засяга не само добива, но и здравето на ягодовите растения. Сред тези микроелементи са йодът и борът.

Защо ягодата се нуждае от йод?


Йодът участва в синтеза на някои аминокиселини и протеини. При ягодите ефектът му се изразява в увеличаване на плододаването и съдържанието на захар в плодовете.
Йодът е дъбър помощник в борбата с болестите при ягодите.
Помага на ягодите по-добре да абсорбират азот - това несъмнено ще повлияе не само на добива, но и на имунитета на растенията.


Подхранване с йод


В началото на пролетта е необходимо почистване на лехите от сталите листа. По това време започва развитието на нови листа, а това изисква много азот. Похранването с йод ще помогне на ягодите да го усвоят по-бързо.

При прилагането на йод трябва да бъдете внимателни. Когато дозата се превиши, може да се получи обратен ефект - слабо плододаване, а натрупан в ягодите в голямо количество, йодът може да навреди и на човека.


Пръскане срещу болести и неприятели


За третиране се използва разтвор от 5-10 капки йод и 1 супена лъжица течен сапун за 10 литра вода. Сапунът е необходим за по-добро прилепване на разтвора към листата. Пръска се в началото на бутонизация. Това пръскане ще има двойна полза: ще послужи и като подхранване и за предотвратяване на заболявания, причинени от гъби. Ароматът на йод отблъсква и хоботниците от ягодите.