Мероприятия в овощната градина.Подхранване на ягоди с йод и борна киселина. Ягодата е ранен плод ,

обичан от всички. Тя не изисква кой знае какви усилия за отглеждане, но разбира се, без грижи не може да мине. За да получите добра реколта, трябва да се съобразявате с всички изисквания на културата: поливане, торене, борба с болести и неприятели. Най-много грижи са нужни през втората и третата година от отглеждането на растенията. Тогава вече са изчерпани хранителните вещества, внесени по време на засаждането.
Както всяко растение, ягодата се нуждае от макро- и микроелементи. И въпреки че от последните се изискват много малки количества, ролята им в развитието на растенията е голяма. Липсата на микроелементи засяга не само добива, но и здравето на ягодовите растения. Сред тези микроелементи са йодът и борът.

Защо ягодата се нуждае от йод?


Йодът участва в синтеза на някои аминокиселини и протеини. При ягодите ефектът му се изразява в увеличаване на плододаването и съдържанието на захар в плодовете.
Йодът е дъбър помощник в борбата с болестите при ягодите.
Помага на ягодите по-добре да абсорбират азот - това несъмнено ще повлияе не само на добива, но и на имунитета на растенията.


Подхранване с йод


В началото на пролетта е необходимо почистване на лехите от сталите листа. По това време започва развитието на нови листа, а това изисква много азот. Похранването с йод ще помогне на ягодите да го усвоят по-бързо.

При прилагането на йод трябва да бъдете внимателни. Когато дозата се превиши, може да се получи обратен ефект - слабо плододаване, а натрупан в ягодите в голямо количество, йодът може да навреди и на човека.


Пръскане срещу болести и неприятели


За третиране се използва разтвор от 5-10 капки йод и 1 супена лъжица течен сапун за 10 литра вода. Сапунът е необходим за по-добро прилепване на разтвора към листата. Пръска се в началото на бутонизация. Това пръскане ще има двойна полза: ще послужи и като подхранване и за предотвратяване на заболявания, причинени от гъби. Ароматът на йод отблъсква и хоботниците от ягодите.