Мероприятия в зеленчуковата градина.Рецепти за подхранване с коприва.

Съществуват много

рецепти за настойки от коприва. А технологиите за подготовката йса още повече. Тук ще дадем по-популярните и по-простите за изпълнение рецепти.

Клонките и листата на копривата, която все още не е образувала семена се смачкват и се изсипват в пластмасова кофа или друг съд, така че зелената маса да запълни повече от половината от обема на съда. Не се препоръчва да се използва железен съд, защото копривата може да реагира с метала и много полезни елементи ще бъдат унищожени.

След това в съда се налива топла вода (или вряща вода), покрива се с капак и се оставя да престои около 14 дни. Сместа се разбърква всеки ден.

Когато копривата ферментира, количеството на сместа се увеличава, така че водата не трябва да се долива.

Ако копривата остане на слънце за дълго време, процесът на ферментация ще отнеме по-малко време. Също така, за да се ускори реакцията, може да добавите малко мая.

Ферментиралата коприва излъчва неприятна миризма. За да се отървете от нея, може да добавите течна валериана от аптеката.

Когато ферментацията завърши (сместа потъмнява и престава да се разпенва), торът трябва да се разрежда с вода в съотношение 1:10.

Така приготвения тор може да се използва и за листно подхранване. За тази цел концентрираната смес от копривата се филтрира, разрежда се 1:20 с вода и растенията се пръскат. Към горната смес за 10 литра зелен тор, можете да добавите 1 чаша дървесна пепел.