Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Недостигът на желязо причинява хлороза по лозата

Мероприятия в в лозята.Недостигът на желязо причинява хлороза по лозата.

Хлорозата е

незаразно заболяване. Причинява се от недостиг на желязо в почвата. Желязо може да има и в излишък, но то да е в неусвоима форма. Това е характерно за варовитите почви. Там калциевият карбонат го свързва в химични съединения, които не се разтварят във вода и не могат да постъпят в растенията. А желязото играе важна роля в образуването на хлорофила, на който листата дължат зеления си цвят. Ето защо болестта видимо се изразява в това, че листата са бледожълти, а понякога и съвсем избледняват. Болестта се проявява по-силно в дъждовни години. Младите лози са по-чувствителни отколкото старите.

Страдащите от хлороза лози пускат по-малко реса, гроздовете и зърната са по-дребни, добивът е по-нисък. Леторастите не успяват да се запасят добре, не узряват достатъчно и стават по-податливи на измръзване, лозите имат по-кратък живот.

Химическата борба с хлорозата се състои в осигуряването на желязо във форма, в която може да се усвои от растенията. Има микроторове, които може да се внасят като листно подхранване през вегетацията. Добре е това да става при облачно време или привечер, за да може листата да погълнат разтвора.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates