Мероприятия в зеленчуковата градина.Влияние на желязото и медта на доматите.

Признаци при липса на

желязо:
Листата придобиват зелено-жълт, лимонено-жълт, жълт или дори бял цвят, като се започне от основата. Нерватурата остава зелена. Въхът на растението жълтее.

Необходимо да се знае, че желязото под формата на соли е изключително вредно за доматите. То способства за преминаване на фосфора към неусвоима форма и отравя културите, но пък липсата на хелати на желязото може да доведе до появата на хлороза. Растението забавя растежа си и понякога дори избледнява. Дефицитът на желязо е свързан с липсата на калий или обратно - излишък на калций, фосфор, цинк или мед.

Дефицита на желязо се среща по-често при алкални почви.      

Как да се подхранят доматите в този случай?

Заторене се използва хелатно желязо , или в краен случай - железен сулфат.

Използването на хелатно желязо: 5 г се разтварят в 10 литра вода и се внася в корените по 2 л/кв. м или листно 1 л/10 кв. м. Пръска се минимум два пъти с интервал от 2 седмици.

Внасяне на железен сулфат: 5 г се разтварят в 1 литър топла дестилирана вода, оставя се да се утаи и след това се прецежда. С полученият разтвор се пръскат доматите.

При липса на мед листата губят тургор, завиват се навътре като тръбичка и белеят по върховете. Младите листа са малки, придобиват синьо-зелен отенък. Разклоненията са слаби, цветовете опадват.
Пръскане на растенията с меден сулфат - 1-2 грама на 10 литра вода.