Мероприятия в зеленчуковата градина.

Защо краставиците са криви?

Кривите краставици са

често явление в градините, дори и на опитните градинари. Една от причините за това е дефицитът на хранителни елементи. Обикновено растенията изпитват липса на елементите калий или азот. Но ако не сте подхранили изобщо растенията, липсата на елементи може да бъде комплексна.

Калиев дефицит

На повечето растения в градината им липсва калий, защото резервите му в почвата около средата на лятото обикновено се изчерпват. Освен това, при застудяване температурният режим се нарушава и вследствие на това този елемент се усвоява по-трудно от растенията.

При недостиг на калий краставици придобиват жълтеникав оттенък и форма, която напомня на круша (тънка към опашката и удебелена в противоположния край. Едновременно с това краищата на листата изсветляват и се завиват надолу, понякога се появяват некротични петна.
За да се преодолее тази ситуация, растението може да се третира с разтвор на калиева сол (25-30 грама в 10 литра вода), а след 4 дни почвата се полива добре и се разхвърля калиев сулфат (40-60 г на 1 метър).

Също така, може да се използва и дървесна пепел (0 ,500 гр пепел на 10 литра вода), която се справя добре с проблема. Всяко растение се полива приблизително с 1 литър разтвор.