Мероприятия в овощната градина.

Железен сулфат срещу мъхове и лишеи.

За да се отървете от лишеи

и мъхове , които често се появяват при старите дървета, се използва железният сулфат. Пръска се с 3% разтвор (300 г железен сулфат на 10 литра вода). При семковите се изисква по-силна концентрация - 500 г железен сулфат на 10 литра вода.
Пръска се в началото на пролетта или есента, когато листата са опадали. Достатъчни са две третирания през две седмици . След това мъховете и лишеите сами падат от кората.

За да се справите с гъбичните заболявания, се използва по-слаба концентрация на разтвор на железен сулфат (30 г на 10 литра вода). Пръска се 2-3 пъти на всеки 5-7 дни.
За дезинфекция на рани, пукнатини, кухини 100 г железен сулфат се разрежда в 10 литра вода. С получения разтвор се обработва увредената дървесна тъкан.
Пръскането на железен сулфат помага да се отървем от хлороза, която се среща в растенията поради липсата на желязо в почвата или липсата натор. За да се получи разтвор, 50 г железен сулфат се разтварят в 10 литра вода. Пръскането се извършва на всеки 4-5 дни до възстановяване на зеления цвят на листата. За предотвратяване на хлороза е по-ниска концентрация: 10 г на 10 литра вода.