Полезна информация за земеделските култури.Ако им липсва храна, дръвчетата реагират.

 

Ако им липсва храна, дръвчетата реагират

 

Всеки овощен вид има различна потребност от хранителни елементи. Ако те не се торят редовно, както и балансирано, т.е. да се подхранват с разнообразни макро- и микроелементи, това се отразява на растежа и развитието им.

Чрез различни признаци те подсказват определени липси. Обратното, т.е. излишък на даден елемент, също не е препоръчително. Така например при торене с повече азот, се стимулира много бърз и силен растеж, който води до изнежване на тъканите, като те стават податливи на нападение от болести и неприятели.

Ако липсва азот, връхните клончета на дръвчетата са под 15 см дължина. Листата са светлозелени и пожълтяват по-рано. Плодовете остават доста по-дребни.

Когато има недостиг на фосфор, дръвчетата също реагират. Те са със слаб растеж, листата са дребни и матовозелени. Плодовете също са по-дребни, но по-ярко оцветени, и не могат да се съхраняват.

При липса на калий , плодовете са недостатъчно оцветени. Ако недостигът е много сериозен, листата на дръвчетата са маслинено кафяви, завити нагоре към средния нерв, имат хлоротични ръбове, които прегарят.


Още за отглеждане на зеленчуци и овощни култури:
Източник: Български фермер