Error in function loadImage: The image could not be loaded.

Error in function : The original image has not been loaded.

Error in function saveImage: There is no processed image to save.

Полезна информация за земеделските култури.Ако им липсва храна, дръвчетата реагират.

 

Ако им липсва храна, <strong class=дръвчетата реагират" width="400" height="300" />

 

Всеки овощен вид има различна потребност от хранителни елементи. Ако те не се торят редовно, както и балансирано, т.е. да се подхранват с разнообразни макро- и микроелементи, това се отразява на растежа и развитието им.

Чрез различни признаци те подсказват определени липси. Обратното, т.е. излишък на даден елемент, също не е препоръчително. Така например при торене с повече азот, се стимулира много бърз и силен растеж, който води до изнежване на тъканите, като те стават податливи на нападение от болести и неприятели.

Ако липсва азот, връхните клончета на дръвчетата са под 15 см дължина. Листата са светлозелени и пожълтяват по-рано. Плодовете остават доста по-дребни.

Когато има недостиг на фосфор, дръвчетата също реагират. Те са със слаб растеж, листата са дребни и матовозелени. Плодовете също са по-дребни, но по-ярко оцветени, и не могат да се съхраняват.

При липса на калий , плодовете са недостатъчно оцветени. Ако недостигът е много сериозен, листата на дръвчетата са маслинено кафяви, завити нагоре към средния нерв, имат хлоротични ръбове, които прегарят.


Още за отглеждане на зеленчуци и овощни култури:
Източник: Български фермер