Торене на земеделските култури.Какво значение имат микроелементите за храненето на зеленчуковите растения?.


Желязото има значение за образуване на хлорофила в растенията и за тяхното дишане, тъй като влиза в състава на някои дихателни ензими.

Недостигът на желязо в почвата причинява рязко забавяне на растежа на растенията и образуване на светложълти или бели листа - явление, наречено хлороза.

При недостиг на манган в почвата растенията забавят растежа си, а по листата им се появяват сиви петна - пригор , и добивът става нисък. С манган трябва да се торят варовитите алкални почви.

При недостиг на бор в почвата растенията образуват слаби корени, листата и стъблата се изкривяват, цветовете окапват. При доматите и лука например при недостиг на бор листата стават плътни и трошливи, при цветното зеле се образуват кухини в кочана и др. Торенето с бор дава най-добър резултат на почви с кисела реакция.

При недостиг на мед в почвата растенията плододават много слабо. Доматите при недостатъчно медно хранене не цъфтят, имат потиснат растеж, синьо-зелени листа със завити нагоре краища, с по-късно проявена хлороза по тях. От липса на мед страдат растенията върху наскоро отводнена почва.