Торене на земеделските култури.Течен азотен тор (УАН) - гаранция за успеха на професионалистите.


Делът на употребяваните течни азотни торове в света е над 40%. Течен азотен тор (урея амониев нитрат - УАН) широко използват в земеделието си най-развитите страни - Франция, Германия, Испания, Италия, САЩ, Великобритания и др. В България този тор има много голямо бъдеще, заради ниската си цена и минимални разходи за приложение.

Течните торове могат да бъдат употребявани за торене на почти всички видове култури, при съблюдаване на технологията на прилагане и установените времеви периоди. Торенето с течни торове се извършва с обичайните за земеделската практика машини и транспортни средства - пръскачки и цистерни, включително самолети и вертолети, а също така и с поливните води.

Азотът в Течния азотен тор е свързан в три форми - амониева, амидна и нитратна, което го прави универсално ефективен за всички почви и култури, особено за тези с дълъг вегетационен период. Трите форми на азот, внесени в почвата, се използват за храна от растенията. Амониевият азот се абсорбира върху почвените частици в усвоима за растенията форма, а нитратите остават в почвения разтвор и веднага се приемат от корените на растенията. Карбамидът се подлага на хидролиза чрез почвените микроорганизми уробактерии и се трансформира до амониев азот, като част от него впоследствие постепенно се окислява до нитратен азот. Продължителността на тези промени е различна и зависи от почвените условия.

Течният азотен тор може да се внася в почвата по всяко време (от периода на основното и предсеитбеното торене до подхранването). В строго определена концентрация течен азотен тор може да се използва и за листно торене.

Предимства на течния азотен тор

Течният азотен тор УАН е приложим, както за основно и предсеитбено торене, така и за листното подхранване. Относителното му тегло е 1,32, т.е. 1,5 пъти повече азот в единица обем спрямо амониевата селитра. При това загубите на азот след торене с Течен азотен тор са значително по-ниски в сравнение с твърдите азотни торове. Може да се смесва с хербициди, което позволява да се намалят производствените разходи - с една операция едновременно се подхранва и се влагат хербициди и микроелементи. Разтворът от Течен азотен тор и хербициди има ниска степен на фитотоксичност, което го прави подходящ за използване във всички фази на растежа. Не изисква оптимална влажност на почвата. При използване на Течен азотен тор се постига много по-равномерно разпръскване върху повърхността на почвата. Ефективността при прилагане на УАН върху почвата и растенията е с 10% по-висока спрямо сухите торове, тъй като не се отнася от вятъра, не се промива от водата. Заравянето на Течния азотен тор не е задължително. Течният азотен тор е подходящ за подхранване на полските култури в райони с тенденции на трайни засушавания - валежите не са толкова важен фактор при прилагането на течните торове. Той е особено подходящ за региони с недостиг на почвена влага или такива с трайно засушаване. Цената на УАН е по-ниска от тази на аналогичните твърди торове, като позволява пълно механизирани товарно-разтоварни дейности, транспортиране и внасяне. При транспортиране и съхранение на УАН могат да се използват всички видове цистерни, които са изправни. Запазва качествата си независимо от периода на складиране. УАН не е пожароопасен, взривоопасен, корозионен. Гарантира безопасна употреба и не е токсичен за хората и животните.

Агроекспертс ООД е официален дистрибутор на Агрополихим АД и предлага течен азотен тор в съдове с различна вместимост или в цистерни , като осигурява и транспортирането до клиента.

Агроекспертс ООД предоставя на земеделските производители безплатен наръчник и консултации за използване на течен азотен тор.

Използването на Течен азотен тор Ви гарантира по-ниски производствени разходи и по-ниска себестойност на продукцията.

За допълнителна информация:

Михаил Иванов (директор продажби)
GSM: 0887 077772

Агроекспертс ООД
гр. Варна, пл. Славейков 4А
тел/факс: 052/612-156

Емайл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Сайт: http://agroexperts.bg