Маститът е възпалителен процес на вимето (млечната жлеза), който се причинява от физични, химични и бактерийни агенти. Харакеризира се с увеличаване на клетъчните елементи (левкоцити и епителни клетки) в млякото и с изменения в тъканите на вимето. Трябва да се знае, че не всички възпалителни процеси на вимето са мастити. Мастит е онова възпаление, при което се обхващат каналната система (цицковият канал, млечната цистерна) и тъканта. Различните възпалителни процеси на цицките и на кожата на вимето не са мастит.

При възпаление, рязко се учеличава броя на бактериините клетки, на белите кръвни клетки и на умъртвените епителни клетки. Всички те попадат в млякото и при Шалм-теста се отчита увеличение повече от 250 000 ( нормално състояние ) в 1 милилитър мляко. Промените в клетъчният състав на млякото и външно видимите промени подуване, зачервяване, парене, болезненост са признаци, които показват категорично наличието на мастит.

Маститите могат да бъдат клинични (явни) мастити или субклинични (скрити) мастити. При първите, млякото е променено видимо и на вкус, като реагира положително на Шалм-теста. При вторите , млякото изглежда нормално и реагира положително на Шалм-теста, като има опастност от втвърдяване, жлезата е твърда и суха и може да бъде загубена необратимо.

Като етиологични фактори на субклиничните и клиничните мастити по кравите най често се посочват стрептококи, стафилококи, колибактерии, различни видове патогенни гъбички и др.