Кога се появява рахитът при говедата?

Най-често от рахит боледуват младите животни, и то през зимата и пролетта. Причини за болестта са храненето на телетата продължително време с храни, бедни на калций и фосфор (кръмно цвекло, царевичен силаж, царевица, овес, ечемик и др.), отглеждането на животните тесни, тъмни и нехигиенични помещения и липсата на достатъчно движение.

Рахитът може да се появи и при добро хранене, ако е нарушена възможността на организма да усвоява калция и фосфора поради продължително стомашно-чревно заболяване или поради причини от друг характер. Боледуването продължава с месеци. При недостатъчно постъпване на калциеви и фосфорни соли организмът си набавя тези вещества от костите. Това довежда до тяхното деформиране.

Как се проявява рахитът при говедата и как се лекува?

Заболелите животни ближат стените на яслите, използуват за храна фураж, зацапан с урина и с изпражнения, залежават се с подвити под тялото или с изпънати на една страна крака, изправят се трудно, коленичейки с предните си крака. При най-малки дразнения — шум, светлина или допир, мускулите на тялото се свиват (т. нар. рахитична тетания). Болните животни са сънливи и отпаднали. По-късно се появяват измененията в костите — надебелявания на границата между хрущялната и костна част на ребрата (ребрена броеница), удебеляване и изпъкване на гръдната кост надолу (кокоши гърди), изкривяване на крайниците навън или навътре — О-образна или Х-образна постановка.

Болните от рахит животни се поставят в отделно помещение. Тези, при които се установяват тежки поражения в костите, се заколват, а леко болните се лекуват. Лечебно се прилагат калциеви или фосфорни соли и витамини, преди всичко витамин D. Калциевите и фосфорните соли може да се дадат и с храната: калциев фосфат 10—50 г дневно на теле, натриев фосфат 10—30 г на ден, ВАМС-3, прибавен в 0,5% към концентрирания фураж. Добър източник на витамин D е рибеното масло. На теле се дават по две-три супени лъжици.

Ако животните се отглеждат вътре, излагането на слънце (ултравиолетова радиация) ще увеличи синтезата на витамин D3. Изследванията показват, че домашно приготвените храни имат нарушено съотношение на калций и фосфор. По тази причина се препоръчва само високо качествена храна или диета, предписана от ветеринарен лекар. Болните се третират с витамин D2 по 1000–2500 единици дневно в продължение на 2-3 седмици. Профилактично той се дава по 20 единици на ден.

Едновременно с това на животните може да се инжектират калциеви и фосфорни препарати (калциев бороглюконат, калциев хлорид, кисел калциев фосфат) или се дава вътрешно калций и фосфор под формата на таблетки калциев фосфат. Профилактично на подрастващите кучета се дава храна, богата с калции, фосфор и витамин D2 (пресни кости, месокостно брашно, прясно месо, черен дроб, мляко сирене и др.), и се държат продължително време на пряка слънчева светлина. Добър лечебен ефект се получава и при облъчването на животното с кварцова лампа, особено през зимните месеци.