Shorthorn_7.jpg" />

Порода говеда за месо английски шортхорн (Shorthorn) - Agro-CONSULTANT.net

,sans-serif;">Shorthorn_7.jpg" alt="Shorthorn_7" width="200" height="127" />Английският шортхорн(Shorthorn) е специализирана порода говеда, които се отглеждат главно за месо.

Създаването му има историческо значение, защото при селекцията на английският шортхорн (Shorthorn) за първи път е използувана целенасочена развъдна програма.

Селекциониран е чрез кръстостването на тотишкото едро местно говедо и черно-шареното холандско говедо. През 1770 г. братята Колинг прилагат строга научна развъдна програма за усъвършенствуването на тази порода говеда. Създадено е говедо от типа за месо и мляко

Екстериорът на английският шортхорн е типичен за говедата с направление за месо.

Главата му е малка, а шията е къса и добра замускулена. Гърдите му са дълбоки, широки с бъчвовидна форма и със силно изпъкнал предгръдник. Тялото на английския шортхорн (Shorthorn) е дълго, закръглено, с дълъг гръб и с широка поясница. Крупата е почти квадратна и е отлично замускулена. Крайниците му са сравнително къси и тънки. Цветът на космената му покривка е червено-кафяв с бели петна. Понякога се раждат и животни с бял цвят. Породатаанглийски шортхорн (Shorthorn) е скорозряла. Говедата натрупват много тлъстини около своите вътрешни органи. Месото им е светло и добре мраморирано. Кравите тежат 600-800 кг, а биците около 1000 кг.

Типът говедаанглийски шортхорн (Shorthorn) за месо и мляко притежава по-удължени телесни форми, с по-обемист корем и по-нежна кожа. Средното тегло на кравите е 500-700, а на биците около 700-1000 кг. Телетата при раждане тежат около 32кг. При млечният шортхорн млечността достига до 4800 л. за лактация с 3,6%масленост и 3,3% белтъци.