Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Учени откриха как да променят гените на бикове, така че да не им порастват рога

Генното инженерство достига нови висоти, след като учени откриха как да променят гените на бикове, така че да не им порастват рога. Причината за опитите на учените се коренят в това, че рогата им постоянно създават проблеми на отглеждащите ги фермери, а и на самите тях.

След като те бъдат опитомени, рогата по-скоро пречат. Могат да наранят работник, а за биковете, наличието на рога не помага, а носи само болка при различни наранявания или сблъсъци с други животни. За да ги избегнат до този момент фермерите са отстранявали оперативно рогата на животните, което обаче ги е стресирало, а и е носело допълнително болка.

Учените от Университета на Калифорния са измислили начин, с който след пускане на специална бактерия, попадаща в ДНК на младите бикове тя влияе на гена, заради който им порастват рога. В резултат на генетичното модифициране рогата вече не растат.

По думите на изследователите това по никакъв начин не променя природата на биковете и те могат да бъдат използвани за същите дейности, включително месото им да бъде консумирано, без да носи някаква опасност за здравето на хората.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates