Какво представлява маточното кръвотечение по време на разгонването?

Често при юниците през време на разгонването или 24 часа след него се забелязва изтичане от външните полови органи на слуз, примесена с ясночервена кръв. През ранните пролетни месеци това може да се наблюдава и при кравите. Причините за тези кръвотечения са хормонални смущения в организма, причинени главно от недоимъчно и не-балансирано хранене, най-вече при нарушено съотношение между калция и фосфора в дажбата, или при липса на витамин А. Тези нарушения се наблюдават при юниците и през зимно-пролетния сезон, когато в дажбите липсва калций, или през есенно-зимния период, когато организмът обеднява на фосфор през време на летния тип хранене само със зелени фуражи.

Маточното кръвотечение пречи ли на заплождането на кравите?

Наличието на кръв в маточния секрет през време на разгонването не влияе неблагоприятно върху подвижността и жизнеспособността на семенния материал. Ниската заплодяемост, която обаче се наблюдава при маточното кръвотечение, се дължи на разстроената функция на яйчниците - забавено спукване на фоликулите и овулиране (отделяне) на зрялата яйцеклетка. В такива случаи не може да се осъществи среща между сперматозоидите и яйцеклетката, вследствие на което късно отделената яйцеклетка оста­ва незаплодена.

Трябва ли крава или юница с кръвотечение да се осеменява през време на еструс?

Осеменяване може да се извърши, но трябва да става трикратно и четирикратно през 24 часа за да се осигури срещата на сперматозоидите с яйцеклетката, чиято овулация е забавена. Освен неколкократното осеменяване е необходимо животното да се инжектира с гликоза и натриев салицилат, да му се дава с фуража през време на осеменяването по 1 г дневно калиев перманганат или метиленово синьо. Храненето трябва да се подобри, като се осигуряват концентриран фураж и фосфорни съединения (монокалциев фосфат) през летния сезон или калций (сено, люцерново брашно, креда, калциев фосфат) и въглехидрати (полузахарно цвекло, меласа) през зимата.


При повтаряне на кръвотечението през следващия еструс животното не трябва да се осеменява, а да се лекува интензивно от ветеринарен специалист. Многократните осеменявания през време на еструс с кръвотечение може да доведат до имунизиране на организма от впръсквания семенен материал и до образуване в резултат на това на спермоантитела, които пречат на заплождането.