Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

В зависимост от клиничното протичане и от времето , , изминало от заплождането до прекратяване на бременността, се различават скрит, явен и задържан (незавършен) аборт.

Умирането на плода в ранна (ембрионална) фаза довежда до изхвърлянето му от матката без видима следа (скрит аборт). Предполага се, че такъв аборт настъпва при 30% от кравите и се изразява с ново разгонване на 30-ия—60-ия ден след осеменяването (покриването). Често обаче, въпреки че плодът е изхвърлен, кравата не се разгонва поради наличност на жълто тяло в яйчника. Ето защо кравите след навършване на 3-месечна бременност, а юниците на 2-месечна бременност трябва да се изследват от ветеринарен специалист за доказване на бременност или на безплодие чрез установяване па жълто тяло в яйчниците.

Явният аборт се наблюдава след 45-дневна бременност, когато може да се види изхвърленият плод. Понякога може да се открият само следи от кървави и слузести изтечения, полепнали по опашката. В такива случаи е необходимо да се търси ветеринарен специалист.

 
 

При задържания (незавършения) аборт плодът е умрял, но остава в матката понякога до края на бременността, а в по-редки случаи (при втвърдяването му) и до няколко години. Обикновено в единия от яйчниците има жълто тяло и кравата не се разгонва При гнилостно разлагане на плода общото състояние на майката се влошава бързо, температурата достига 40° С и повече, от матката изтичат тъмнокафяви и лошо миришещи изтечения.

 

При започващ или настъпил аборт трябва своевременно да се търси ветеринарна помощ, а да се предотврати инфектирането на половия апарат и да се приложат средства за своевременно изхвърляне на умрелия плод. Започнал аборт не може да се спре.