Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Раждането продължава от 1 до 3-4 часа (при първотелките по-дълго, а при раждалите крави 1/2 до 1 час). То трябва да протича спонтанно, без помощ. Само при случаи на задно представяне на плода, на установяване на голям плод или на подгъване на крак е нужна помощ. С чиста, измита със сапун ръка се помага, като тегленето се съчетава с напъните на родилката.

Не се допуска използуването на сила , по-голяма от силата на един човек.

С изтеглянето или излизането на плода късата пъпна връв се прекъсва. Новороденото се оставя да бъде облизано от майката, дава му се 1/2 лъжичка сол и до 1 час от раждането му се захранва с коластра.

След раждането силните ритмични свивания на матката продължават, за да се изхвърлят околоплодните течности, примесени с кръв, и за да се отдели последъкът (плодните обвивки). При повечето крави плодните обвивки се отделят до 4-тия - 5-ия час след отелването. Ако до 8-12 часа след раждането последъкът не падне, трябва да се потърси ветеринарномедицинска помощ.

 
 

Препоръчва ли се даване на околоплодни течности на родилката?

 

От голяма полза за бързото възстановяване на половия апарат на родилката е да се съберат изтичащите околоплодни води в кофа и да й се дадат да ги изпие. След раждането кравите чувствуват жажда, затова се препоръчва да им се дава да изпият по 6-8 л затоплена боза от трици.