Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 // ![CDTA[ // ]]>

Как се предпазват юниците и кравите от трудни раждания?

 

За да се предпазят юниците и кравите от трудни раждания, трябва да не се допуска ранно заплождане на юници с недостатъчно телесно развитие и преди тазът им да е достигнал нормални размери. Юниците се осеменяват от по-дребни бици, ако са от месодайна порода.

На юниците и на кравите през бременността, особено през последните 2 месеца, се осигуряват ежедневно 3-5 часово движение и нормирано хранене, което да предотвратява прекомерното нарастване на плода. Последните дни преди раждането се спира даването на обемисти фуражи (силажи, каши и др.), които притискат плода и му пречат да заема предродилна позиция, а им се осигурява доброкачествено сено. При юниците е целесъобразно на края на бременността (15-10 дни преди отелването) дажбата да се намали наполовина, с което се ограни­чава прекомерният растеж на плода.

 

 

Как се предпазва новороденото теле от болести?

 

Новороденото теле , след като бъде облизано от майката, се поставя върху дебел пласт от сено или слама. Половин до 2 часа след отелването новородените телета търсят майчиното виме и започват да бозаят. Ако не са при майката, те започват да ближат пода и стените па помещението и може да се заразят.

Непосредствено след раждането устата и носът на телето се почистват от околоплодни течности.

Не трябва да се бърка със замърсена ръка в устата му.

Препоръчва се да се повдигне задната част на тялото или да се постави главата на по-ниско с едновременно масажиране на гръдния кош. Пъпната връв се  дезинфекцира с йодова тинктура.