Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 // ![CDTA[ // ]]>

Как се предпазват юниците и кравите от трудни раждания?

 

За да се предпазят юниците и кравите от трудни раждания, трябва да не се допуска ранно заплождане на юници с недостатъчно телесно развитие и преди тазът им да е достигнал нормални размери. Юниците се осеменяват от по-дребни бици, ако са от месодайна порода.

На юниците и на кравите през бременността , особено през последните 2 месеца, се осигуряват ежедневно 3-5 часово движение и нормирано хранене, което да предотвратява прекомерното нарастване на плода. Последните дни преди раждането се спира даването на обемисти фуражи (силажи, каши и др.), които притискат плода и му пречат да заема предродилна позиция, а им се осигурява доброкачествено сено. При юниците е целесъобразно на края на бременността (15-10 дни преди отелването) дажбата да се намали наполовина, с което се ограни­чава прекомерният растеж на плода.

 

 

Как се предпазва новороденото теле от болести?

 

Новороденото теле, след като бъде облизано от майката, се поставя върху дебел пласт от сено или слама. Половин до 2 часа след отелването новородените телета търсят майчиното виме и започват да бозаят. Ако не са при майката, те започват да ближат пода и стените па помещението и може да се заразят.

Непосредствено след раждането устата и носът на телето се почистват от околоплодни течности.

Не трябва да се бърка със замърсена ръка в устата му.

Препоръчва се да се повдигне задната част на тялото или да се постави главата на по-ниско с едновременно масажиране на гръдния кош. Пъпната връв се  дезинфекцира с йодова тинктура.