При възпаление на устата се засягат лигавицата, която покрива устната кухина, езикът, венците, бузите. Най-често възпалението се предизвиква от груба храна, осили, бурени, от някои химични вещества - живак, йод, киселини, основи, дразнещи лекарства - или от попаднали в устата заедно с храната отровни растения (див синап, тютюн, къклица и др.), а в някои случаи от гъсеници и листни въшки.

Много често възпалението е признак на някое заразно (шап) или незаразно заболяване (авитаминоза А и С и продължителни стомашно-чревни смущения). Лигавицата е подута, зачервена и болезнена. В зависимост от характера на причината възможно е възпалителният процес да обхване и по-дълбоко лежащите тъкани, да се образуват ранички (мехурчета при шап) , жълтеникави или сивобелезникави налепи.

При всички случаи на възпаление на устата стопанинът е длъжен да потърси ветеринарномедицинска помощ, за да се установи причината.

За лекуване може да се използува 0,5 - 2%-ов разтвор на стипца или 0,5%-ов разтвор на калиев перманганат. При появяване на ранички се използуват антибиотични и сулфонамидни помади или йод-глицерин в съотношение 1:3.