На какво се дължи подуването (тимпанията) на търбуха?

Бързото и силно подуване на търбуха се дължи на образуваните в него газове. Появява се при хранене на животните с бързо разлагащи се фуражи (детелина, люцерна, грах , цвеклови листа) или с някои отровни растения (полски мак, див синап, бучиниш).

Тези храни са особено опасни, ако се дават прясно окосени или след като са престояли известно време накуп.

Подуването се ускорява, ако след нахранване с тези фуражи животните се напоят. Заскрежени храни или много студена пода, липсата на слама и на други груби фуражи също може да причинят подуване на търбуха. Търбухът се подува при запушване на хранопровода и при нарушено оригване.

Как протича подуването на търбуха и каква помощ се оказва на болните животни?

Подуването на търбуха настъпва бързо — обикновено няколко часа след приемането на храната. В зависимост от количеството на образуваните газове подуване се наблюдава само в областта па левия хълбок или общо на целия корем. Издутият корем притиска диафрагмата, което затруднява дишането и то се учестява. Животните стоят с отворена уста, пъшкат, тъпчат с крака и не преживят.

При по-леките случаи на тимпания на животните се помага, като коремът се масажира и едновременно с това се облива със студена вода. Животните се поставят с предните крака на по-високо място, а в устата им се слага пръчка, намазана с катран. Още в началото се дават петрол по 150—200 см3 на говедо, същото количество ракия или оцет. Може да се дадат олио или мляко.

При опасност от задушаване се прибягва до пункция на търбуха (пробиване, троакиране), като газовете се изпускат бавно, или до руминотомия и изваждане на търбуховото съдържание.

При подуване на много животни едновременно облекчение може да се очаква, ако се вкарат в река и се облеят със студена вода или се подкарат срещу височина.