Полезна информация за животните.Здравословно хранене за млечни крави през зимата. Най-рационален и икономичен тип на хранене за млечна крава е вариантът

За да се елиминира излишната киселина в търбуха на кравата, тя трябва да консумира голямо количество минерални соли, калций и фосфор. Когато дажбата се състои само от силаж, киселинността се повишава.

Добрият избор е царевичен силаж+сено или слама

Така се стабилизира киселинността в търбуха до стойности до около рН около 6-7.

Дневната норма на въглехидратни фуражи - остатъци от захарна тръстика, фуражи, цвекло, е малка и се дава на 4 - 6 хранения през деня.

Примерна дажба за крава

3-5 кг цвекло; около 1-1.5 кг мокри остатъци от захарна тръстика и 1 - 1.5 кг концентриран фураж.

Така може да се предотврати развитието на ацидоза в търбуха. Добре е първо да се даде силажът, част от концентрирания фураж и цвеклото, а след издояването на кравата - другата част от от цвеклото и концентрата.

През зимата давайте силаж и люцерново сено

В последното са запазени всички хранителни вещества и е с по-ниска киселинност. Подмяната на силажа със сеното в диетата на млечните крави не се отразява негативно върху метаболизма и продуктивността. При хранене със силаж и сено млеконадоят е по-висок, отколкото при храненето само със силаж. Двете съставки в дажбата гарантират не само по-голямо количество мляко,но увеличават и маслеността.


Още за животните:
Източник:Български фермер