Полезна информация за животните.Преди пролетната паша почистете копитата на кравата.

Почистването на копитата трябва да става не по-рядко от веднъж на всеки 2 месеца а изрязването - два пъти годишно. Най-добре е това да се прави през пролетта - преди пускането на кравите на пасището и през есента - преди началото на оборния период. Изключения се правят само ако кравата е болна. Тогава трябва да изчакате животното да оздраве и да се погрижите за копитата й.

Когато кравата е стелна последното почистване и изрязване на копитата й трябва да направите 2-3 месеца преди отелването. След обработката на копитата задължително направете дезинфекционна баня - вана, с 5-процентен разтвор на формалин или син камък. Тя се прави така: крайниците на кравата се потапят в корито с топъл дезинфекциращ разтвор в продължение на 5-10 минути. След това излейте използвания разтвор в изкопана специално за целта яма, след което я засипете.

За профилактика на копитни заболявания можете да прилагате топли вани на копитата със слаб разтвор на син камък или с готварска сол. Кравата бързо свиква с тези бани. Баните със син камък уплътняват добре копитния рог , , пречат на проникването на влага в него, предпазват от деформации и повреди.


Още за животните:
Източник:Български фермер