Полезна информация за животните.Как да измеря теглото на теле без кантар?

 

Как да измеря теглото на теле без кантар?

 

Може да определите приблизителното тегло на телето без кантар, като премерите обиколките му с шивашки сантиметър и след това по получените стойности определите теглото в публикуваната таблица. Пресечната точка между измерените две стойности в таблицата е теглото на телето. Този начин на определяне на теглото се основава на факта, че масата на тялото на животното е пропорционална на неговия обем.

Как се прави?

За правилното снемане на размерите телето трябва да стои правилно: краката му трябва да са вертикално поставени, а главата - на равнището на гърба.

За да получите по-точен резултат измерете телето три дни по ред по едно и също време - най-добре сутрин, преди хранене, а след това съберете двете измервания.

Освен това специалистите съветват измерващата лента да опасва телето стегнато, за да прилепите максимално косъмчетата на козината, които обикновено прибавят обем.

Измерват се дължината на туловището по диагонал - L (от лопатъчно-раменната става до корена на опашката), и гръдната обиколка зад лопатките - D (в сантиметри), - виж снимката.


Още за животните:
Източник:Български фермер