Полезна информация за животните.Грижи за копитата при първотелките.

Първотелките са рискова група. При тях често съществуват грешки в хранителния режим водещи до асептичен пододерматит и други коптини проблеми.

Резкият прелом в процесите на обмяната на веществата и хормоналния профил натоварва силно организма на първотелките в първите дни след раждането. Болката и възпалителните процеси в родилния път след отелването задържат приема на фуражи респ. хранителните вещества и по този начин намалява рязко общата устойчивост и съпротивителни сили. Социалната несигурност, страхът от другите, непознати крави и късите легла са също причини поради които юниците стоят продължително време изправени, приемат твърде малко хранителни вещества и течности.

Присъединяването на една юница в друг обор към непознато стадо е важен стресов фактор. Младите животни, които не са свикнали при новите условия не се чувстват комфортно, по-рядко отиват към яслите с фуражи в сравнение със здравите юници, които се намират при позната обстановка и обстоятелства. Те се хранят набързо, дъвчат по-малко. Такива животни често приемат относително повече концентрирани отколкото груби фуражи , тъй като техния потенциал за прием на фуражи е по-малък в сравнение с по-възрастните. По този начин възниква риск от грешки в хранителния режим и ацидоза (подкиселяване) на търбуховото съдържание.


Още за животните:
Източник: доц. д-р Пламен Георгиев