Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Нелекуваните ендометрити в кравефермата са за сметка на фермера

Полезна информация за говедата.

Нелекуваните ендометрити при кравите са за сметка на фермера

 

Маточните възпаления понякога  протичат скрито и може да хронифицират Така всички срокове, норми и предписания, свързани с възпроизводствения

процес, се пропускат

Д-р Пламен Георгиев

Най-важната причина за безплодие при кравата са маточните възпаления, означени в практиката като ендометрити.  Подценяването им като проблем води до рязко влошаване на репродуктивните показатели във фермата, а оттам и финансовата равносметка при отглеждането на животните би била отчайваща.

В предишни броеве на в. „Гласът на фермера“ бяха разгледани въпроси, свързани с избора на лекарствено средство при терапия на маточните възпаления. Тематиката третираше положителните и отрицателните страни от приложението на антибиотични и неантибиотични средства. В непосредствена връзка стоят и други два проблема.

Първият се отнася до начина на приложение на лекарствените средства.

ВЪТРЕМАТОЧНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ

е класическият метод. В зависимост от периода след отелването лекарствените средства се въвеждат с ръка, сонди или най-често чрез катетри. Лекарственото средство влиза в директен контакт с възпалителното огнище. Прилагат се разтвори, емулсии, суспензии или твърди форми – компрети (свещи). Същите съдържат антибиотици, сулфонамиди или други химиотерапевтици, класически средства (йод), антиоксиданти, дезодориращи средства, различни пълнители и т. н. Вътрематочното лекуване на ендометритите е най-ефективно. Предимствата са в следните няколко направления. Микробният причинител се атакува бързо, директно и смъртоносно. Наличието на съставки, които имат ранозаздравяващо, противовъзпалително и регенериращо действие, подпомагат не само борбата срещу инфекцията, но също така и бързото възстановяват увредената матка. Не трябва да се подценява и

фактът, че директното маточно приложение на лекарствени средства излиза най-евтино.

При определени форми на възпаление в матката се натрупва огромно

количество гной, богат на отпадни токсични продукти. В тези случаи се препоръчва маточната промивка, при което в матката се въвежда определено количество разтвор, след което той заедно с ексудата се евакуира навън. Това гарантира най-бърз оздравителен ефект. Най-същественият недостатък на интраутеринните методие, че те са доста трудоемки и неатрактивни за ветеринарите. Изисква се и владеене на специална техника от ветеринарния лекар.

При ИЗВЪНМАТОЧНИТЕ МЕТОДИ (екстраутеринните) за терапия на маточните възпаления съществуват следните възможности:

 * Лекарствените средства могат да се инжектират подкожно, мускулно, венозно или дори интраартериално (антибиотици, хормонални препарати и биологично активни вещества). За съжаление, ако се прилагат по този начин, много малко антибиотици имат действителна активност при борбата с маточната инфекция. Хормоните стимулират "влизането" в цикъл (индуциране на еструс, половоцикличните процеси), което от своя страна играе изключително благоприятно влияние върху оздравителните процеси. Подпомагат действието на антибитиците. Като цяло основното предимство на този терапевтичен подход е неговото лесно приложение. Поставянето на инжекции е безпроблемно – бързо, за секунди дори. Като недостатък би могло да се посочи ниската ефективност, особено при по-тежките форми на маточно възпаление. Също така в определени случаи излиза доста по-скъпо.

Съществува и една по-особена група екстраутеринни методи, изискващи много прецизен, специален достъп до определени зони и точки в организма, най-често в областта на таза и около матката. Тези методи са разработени подробно от руската школа. Изискват специални познания и умения, понякога и оборудване. Всъщност към извънматочните методи би могло да се причисли дори и

МАСАЖЪТ НА МАТКАТА

извършен през стената на ректума.Трудоемка,но елементарна и ефективна техника. Не е възможно еднозначно да се обобщи и да се посочи едновременно най-евтин, най-ефикасен и най-достъпен метод за лечение на енодометритите при кравите.

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯ МЕТОД НА ЛЕЧЕНИЕ

На първо място, определяща е формата на маточно възпаление. По-тежките, особено следродилните възпаления изискват комбинирано третиране. От значение са, разбира се, и предпочитанията, рутината, опитът и уменията на самия ветеринарен лекар, организацията на работа и мениджмънтът във фермата, дори и изборът, и договорите с търговците на лекарствени средства. Необходимо е във всяка една ферма да бъде изградена стратегия и алгоритъм на приложение на различните методи, базирани на научно доказани истини! Не трябва да се прави компромис и неаргументирано да се предпочита по-лесният за изпълнение вариант!

Често възниква въпросът съществува ли въобще необходимост от терапия на маточното възпаление, кога тя е ненужна и представлява излишно бреме. На пръв поглед това са крайно неудачни въпроси. Но все пак има резон и логика, те да бъдат зададени. Безспорно, съществуват състояния, когато терапията е безсмислена, т. е. прогнозата е неблагоприятна и обратното, има случаи, когато би могло да се очаква самоизлекуване. И в двата случая обаче съществува доста голяма доза неопределеност. Категоричните заключения могат да се направят много трудно.

ТЕЖКИТЕ ФОРМИ ИЗИСКВАТ НЕЗАБАВНА ТЕРАПИЯ

- обилно количество кърваво-гнойни изтечения, особено тези през следродилния период, съпроводени с нарушения в общото състояние. Както при всяка една болест, така и при възпаление на матката организмът реагира, като противодейства на вредните процеси и на инфекциозните агенти.

СПОНТАННОТО ОЗДРАВЯВАНЕ Е ВЪЗМОЖНО

В най-голяма степен това се отнася за по-леките форми. Особено внимание трябва да се обърне на правилното протичане на раждането и на следродилния период – хигиена, атравматизъм, навременно отстраняване на плацентата, своевременно възстановяване на половата цикличност (разгонване), пасищен режим, зелена трева, слънце. Всъщност никога не би могло със сигурност да се предскаже, че ще настъпи самоизлекуване. В медицината не трябва да се разчита на шансове. Добилите популярност в последно време призиви, че едва ли не терапията при ендометрити е излишна, не представляват нищо друго освен грешна целенасочена пропаганда.

Ако не се лекува ЕНДОМЕТРИТЪТ МОЖЕ ДА ХРОНИФИЦИРА!

Понякога той дори протича скрито! Външно всичко изглежда като че ли е в норма. Но, уви, процесът "работи" и не настъпва оздравяване. Така в един момент се оказва, че всички срокове, норми и предписания, засягащи възпроизводствения процес в фермата, отдавна са пропуснати! С месеци кравата остава безплодна. Нещо повече, всичко това може да се окаже причина за бракуване на ценни животни! При непрекъснат лекарски контрол евентуално би могло да се направи компромис и известно време да се изчака с терапията. Това е допустимо само в случаите,когато ветеринарният специалист прецени, че е удачно и целесъобразно. Единствено той може да определи случаите, когато лечението е безсмислено. При съществуващи данни за трайни изменения в маточната стена, съпътстващи тежки нарушения във функцията на яйчниците, съмнение за тумори, сраствания, терапията е ненужна.

КОГАТО КЛИНИЧНАТА КАРТИНА Е НЕЯСНА

ветеринарният лекар извършва специален провокативен тест, за да открие най-точно всички случаи на скрити ендометрити, налагащи незабавно лечение. 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates