Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Джерсей - най-дребната порода крави за мляко

Полезна информация за говедата.Джерсей - най-дребната порода крави за мляко. Джерсейското говедо произхожда от малкия английски остров Джърси, който е разположен в

протока Ламанш между Англия и Франция. В продължение на дълги години са развъждани и отглеждани без кръстосване с други породи говеда. Джерсейското говедо е с характерен т.нар. сърнешки цвят. Той може да варира от светлокафяв до червеникав. Възможно е да се срещнат почти черни или кремави животни, а също и наличие на бели петна. Носното огледало е със светъл пръстен около него, черно. Копитата, кичура на опашката и върховете на рогата са черни.

Джерсей е най-дребната порода за мляко. Височината при холката на възрастните крави Джерсей в Англия е 115-116 см, живото тегло е около 350 кг, а на биците 600-700 кг. В Дания кравите Джерсей са по-едри с около 50 кг, а в САЩ кравите са най-големи - 450 кг.

Кравите Джерсей се отличават с много висока скорозрелост, като първото отелване на юниците е на 23-24 месечна възраст. Живото тегло на телетата при раждането е 15-22 кг. Те са крехки, слаби и с ниски растежни способности. Освен ниския прираст и рандеман, качеството на месото е незадоволително поради жълтия цвят на телесните тлъстини.

Джерсейското говедо е типичен представител на породите говеда от млечен тип. Главата му е суха, лека, благородна. Челото е изпъкнало, с типична вдлъбнатина между очните орбити, а очите са блестящи, живи и изпъкнали. Холката е остра, тясна, крупата е среднодълга, често заострена и наклонена. Рогата са тънки и къси, шията е тънка, нежна, с много кожни гънки. Хълбоците са добре очертани. Гърдите са нешироки, но дълбоки. Крайниците са здрави и тънки, като задните често са саблевидни и сближени в скакателните стави.

Вимето на кравите е прибрано, с идеалната ванообразна форма, с правилно разположени цицки, но недостатък понякога са твърде тънки и късите цицки. Мускулатурата е много слабо развита, типичен е силно изрязания бут.

Кравите от породата Джерсей са много чувствителни и нервни, като рязко реагират на дразнения. Биците често са твърде агресивни.

Няма друга порода крави, която да съперничи на Джерсея по оползотворяване на средните и бедни, сухи пасища. Пасищната трева е главната храна на кравите, с ограничено количество концентрирани фуражи.

Млечността на Джерсейските крави в Англия е 4107 кг с 6,23% м.в., а в САЩ - съответно 5060 кг 4,82% м.в.

Млякото на кравите от порода Джерсей е с най-висок процент мастни вещества и сух безмаслен остатък в света. Характерен е приятния жълт (златист) цвят на млякото, който се предава и на маслото. Цветът се на високото съдържание на каротин. Породата Джерсей е селекционирана основно за производство на масло.

Джерсей се отличава с най-икономичната и ефективна трансформация на фуражите в мляко. Произвежда над 1200 кг стандартно (към 4% м.в.) мляко на 100 кг живо тегло.

У нас джерсейски бици се използват при усъвършенстване на Българското родопско говедо, в което има от 50-75% кръв от джерсея.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates