Полезна информация за говедата.Шортхорн - порода с добри месни качества. Специализиран в направление за месо английският шортхорн има историческо значение, тъй като при

създаването му от английски развъдници за първи път е използвана целенасочена развъдна програма.

Създаден е в графското имение на Дурхан и Йорк в Североизточна Англия чрез кръстосване на Черношарено холандско говедо и тотишкото едро местно говедо. През 1770 г. братята Колинг прилагат строга научна развъдна програма за усъвършенстването му. Чрез близкородствено съешаване те са консолидирали стадата и са продължили подобрителната работа чрез чисто развъждане. Голяма роля при създаването на съвременния тип за месо са изиграли бик Хубак и прилаганото родствено съешаване с биците Фаворит и Комет.

Екстериорът на Шортхорна е типичен за говедата с направление за месо. Главата е малка, шията е къса и добра замускулена. Крупата е почти квадратна и отлично замускулена. Тялото е дълго, закръглено, с дълъг гръб и с широка поясница. Гърдите са дълбоки и широки, бъчвовидни със силно изпъкнал предгръдник. Крайниците са сравнително къси и тънки. Цветът на космената покривка е червено-кафяв с бели петна , а има животни с бял цвят. Шортхорнът е скорозряла порода говеда, завършва растежа си сравнително по-рано и натрупва много тлъстини около вътрешните органи. Месото е добре мраморирано, светло, по-грубовлакнесто. Кравите тежат 600-800 кг, а биците - около 1000 кг.

Първата племенна книга в света за Шортхорна е създадена през 1822 г. Оттогава е започнал износът на Шортхорна в останалите страни на света. Местният Шортхорн е изиграл много важна роля при създаването на американската порода за месо Санта Гертруда. Благодарение на добрата аклиматизационна способност и добрите месни качества Шортхорнът се е разпространил в много страни на света.