Полезна информация за говедата.Храненето на кравите е основен фактор, от които зависи млечната продуктивност. Храненето на кравите е един от основните фактори, от които

зависи млечната продуктивност. Количеството и съставът на млякото се влияят от количеството и състава на приетия фураж, от режима и технологията на хранене и от индивидуалните особености на кравите. Количеството на енергията на приетите фуражи влияе съществено върху млечната продуктивност. При недостатъчно фуражи необходимата енергия кравата си набавя от телесните резерви. Установено с , че 1 кг от телесните резерви може да осигури производството на 6 л мляко с 4% масленост. Това обикновено се получава през първите 10-15 дни от лактацията, когато кравата не може да приеме толкова фуражи, колкото е предвидено в дажбата й.

Ето защо през първия и втория месец на лактацията високопродуктивнитекрави, ако не са подготвени добре през сухостойния период, отслабват много. При ниско равнище на хранене млечната продуктивност може да се намали до 25-30%.

Върху млечната продуктивност влияе и химичният състав на дажбата. От трите вида хранителни вещества (белтъчини, въглехидрати и мазнини) най-голямо е влиянието върху млечността на белтъчините, тъй като само от тях и от микробните белтъчини, образувани в предстомашията, се изграждат белтъчините на млякото. Недостатъчното количество на белтъчините при храненето накрави те се отразява отрицателно главно върху количеството па млякото и по-малко върху останалите му съставки. Включването на повече белтъчини в дажбата не увеличава млечната продуктивност и е икономически нецелесъобразно, тъй като излишните белтъчини се трансформират в телесни тлъстини и служат като източник на енергия.

Структурата на дажбата има голямо значение за млечната продуктивност на кравите. При еднакво количество хранителни вещества сочните и тревните фуражи повишават млечността. Особено голямо е значението на кръмното, полузахарното и захарното цвекло върху млечната продуктивност поради богатото съдържание на лесноразтворими въглехидрати, които бързо се резорбират от организма.