Полезна информация за конете. Витамини и премикси - добавки за коне. Използват се като средство за предотвратяване на заболявания, както и за да компенсират липсващите вещества в организма. За хранене на конете се използват

различни фуражи и фуражни добавки. Разбира се, преобладават растителните храни под формата на

зърно, сено и зелен фураж.

Добавките за коне са разделени на:

  • витамини;
  • премикси;
  • минерални добавки;
  • специални добавки.


Фуражните добавки за коне са полезни и популярни смеси, които подобряват здравето и външния вид на тези грациозни животни. Използват се като средство за предотвратяване на заболявания, както и за да се компенсира липсата на жизнено важни вещества в организма. Има широк спектър от добавки, които съдържат набор от микроелементи, минерали, витамини и специални добавки, например за подобряване на зрението, храносмилането и т.н.

Нуждите от сол се набавят под формата на брикети за близане

Конят трябва да се приучи постепенно да ближе сол, като се започне с 40 секунди на ден. След това времето на прием на сол се увеличава до една и половина минути. Когато поставите в обора брикета със сол, тогава вече животното само ще задоволява нуждите си.

Солта е най-използваната добавка за коне

Нуждите на възрастен кон на ден варират в границите от 20 до 60 грама сол. Младите жребци се нуждаят от 12 до 40 г сол. Не бива да се забравя, че солта е химическо съединение, състоящо се от 40% натрий (Na) и 60% хлор. Трябва да се има предвид, че много храни съдържат сол или натрий.

Мнение на специалиста

Ако има в организма дефицит на калций, той може да се компенсира в организма на животното със смес от концентрати, към които е добавен тебешир. Дозата за кон възрастен - 70 г, а за младите - 20-50 г.

Ако липсва калций и фосфор се използват фуражни фосфати. Те са разпределени в следните типове: монокалциев фосфат (100 г вещество съдържа калций 18%, 24% фосфор); дикалциев фосфат (100 г - калций 24%, 20% фосфор); трикалциев фосфат (100 г - 34% калций, 18% фосфор); дихидроген фосфат (100 г - 24% фосфор); динатриев фосфат (в 100 - 21% фосфор). Тези добавки се дават на възрастни коне в количество от 120 г, а на млади коне - 70, през деня.

Солни минерали

Специално място сред фуражните добавки за коне заемат солните минерали. Те включват меден сулфат (100 г вещество съдържа около 25%), железен сулфат (100 г - 20% желязо), кобалтов хлорид (100 г - 20% кобалт), цинков сулфат (100 г - 22% цинк), калиев йодид под формата на таблетки или йодирана сол (2 мг калиев йодид се съдържат в 1 кг сол). Микронутриентите, изброени по-горе, се включват в хранителната дажба само ако животното не получава нужните солни минерали.


Още за животните:
Източник:Български фермер