Когато конят да е изложен на дъжд или мокър сняг, козината му се напоява и космите се сплъстяват на триъгълни кичури. В този вид, конят не може да се остави в бокса, особено при отворена врата. Някои гледачи използват „сушилни” одеяла, други разтриват коня със слама, трети - солариуми. За съжаление, солариуми няма във всички конюшни, а одеялата понякога не са подходящи. Разтриването на коня със слама никога не го изсушава напълно, а и самата процедура е много дълга.

В такива случаи се прави следното - конят се суши с дървени стърготини. Вземат се сухи и чисти дървени стърготини между дланите и се разстилат върху гърба на голяма възглавница. Конят се оставя така няколко секунди , след което се стърготините се избутват с ръка или четка. Най-подходяща за тази цел е четка с дълги, не много гъсти косми, от типа на тези за дрехи. След изчеткването се слагат отново сухи стърготини. По-добре е когато стърготините са дребни, те абсорбират водата по-добре! Обикновено 2-3 налагания са достатъчни, за да може дори напълно мокра козина да стане леко влажна на пипане.

Ако е необходимо да се изсушат гърдите и раменете, където стърготини не могат да се наложат, просто те трябва да се задръжат с ръка в продължение на няколко секунди. В действителност, много от конете сами се изсушават с дървени стърготини. Когато се върнат от вън мокри, те почти винаги започват да търкалят на гръб, а след това се изправят облепени с дървени стърготини. Избутването на влажните стърготини не е необходимо. Когато изсъхнат или падат сами, или на следващия ден могат да се изчеткат с леко движение на четката. Тук нямаме предвид изсушаването на потта на коня след напрегнати тренировки. При тези случаи, най-доброто средство е 10-15 минутна разходка, не само за да изсъхне потта, а и дишането да се възстанови към нормалното.