Полезна информация за животните.Козите също боледуват от кетоза.

При кетозата се увеличават кетотелата в кръвта и урината. По време на най-усилената лактация при козите също може да настъпи кетоза. Понякога тя е следствие на една продължителна латентна хепатоза.

 Причини. Козите са домашни животни, при които съотношението между млечната продуктивност и телесното тегло е голямо. Това изисква обезпечаване на всички нужди по отношение на хранителни вещества и енергия. Краткотрайният дефицит на хранителни вещества обикновено се компенсира без последствия. Козите са слаби животни и продължителния отрицателен енергиен баланс води до бързо изтощение. Причините за развитие на кетоза са следните:

недостатъчна енергийна обезпеченост на дажбата (първична) чернодробно заболяване –(вторична).

Клиника

Латентна кетоза:

по време на най-големия млеконадой, внезапно козите намаляват апетита си; настъпва редуциране на млечната продуктивност; спадане на кръвната захар под 50 mg/dl=2 ,78/l; установява се слаба атония на предстомашята.

Остра кетоза:

апатия, липса на апетит, дори козите спират да се хранят; учестяване на сърдечна дейност и дишане; копростаза, запек, а понякога фекалите са жълтеникави покрити със слуз; увеличава се перкусионното чернодробно поле; болка при перкусия в областта на черния дроб; мирис на ацетон, кетотела в урината.

      Ако не се вземат мерки и не се проведе терапия животните залежават и може да се стигне дори до летален изход.

Трябва да се определи степента на чернодробното увреждане като се изследват следните показатели: AST (GOT), GLDH, билирубин

Лечение

За да се постигне ефект е необходимо:

Бавно венозно приложение на глюкоза 5-10%, серум глюкозе, (след поставяне на венокат) в доза 3 – 4 литра за денонощие Корекция на храненето дексаметозон с добър еефкт е и приложението на Витамин С, В комплекс, глицерин, (натриев пропионат, пропиленгликол).

 

fig


Още за животните:
Източник: доц. д-р Пламен Георгиев