Тази порода кози притежават козина с нежни влакна - пух. Дебелината на пуховите влакна варира от 10 до 23 мм. Те са по-леки и фини от мериносовите влакна и се отличават с много добра топло изолираща способност.

Оренбургска коза(Orenburg)

Оренбургска (Orenburg) коза" src="/images/stories/Jivotnovadstvo/Kozi/orenburg_1.jpg" alt="orenburg_1" width="200" height="134" />Придонската, Оренбургската и др. породи кози се отглеждат за производство на пух. Важно е да се знае, че космената им покривка се състои предимно от много нежни влакна с дебелина от 10-20мm. Тези породи кози се отглеждат в Оренбургската и Башкирската република.

 

Пуховите влакна се получават през пролетта. Това става с помощта на ресане на козите като добитите влакна са с дължина около 7 – 9 см.,  със сив цвят ако са от pridonskaпридонската порода кози. Количеството на пуха , който се получава годишно е 0,220 - 0,500 кг. Козите от придонската и оренбургската породи тежат средно 40 – 42 кг, а пръчовете 75-100 кг. Млечността им за 6-месечен лактационен период около 170-200 л.

Кожата на оренбургската коза е здрава, плътна  и еластична. Тя е ценна суровина за кожухарската промишленост.

Оренбургската коза притежава по-нежен пух и по-висока млечност от придонската.

Кашмирска коза(Cashmere)

cashmere_3Тази порода е разпространена в района на Кашмир, Тибет и Хималаите. Кашмирската коза(Cashmere) притежава голяма издръжлливост. Тя е непретенциозна към фуражите. Отглежда се пасищно целогодишно по труднодостъпни планински пасища.

Средната жива маса на козите е 32-42 кг., а на пръчовете 50кг. Животните лесно се угояват като месото им се отличава с добри вкусови качества.

Космената покривка на Кашмирска коза(Cashmere) се състои от два вида влакна -дълги , прави и груби, които достигат до коленете и. Те са много нежни, тънки и меки като пух.

От една коза козевъдите получават около 150-200 гр. пух, който се цени много високо. Космената покривка на повечето Кашмирски кози(Cashmere) обикновено е бяла, но се срещат индивиди и със синкав и сив цвят.