Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Породи кози за мляко

Към този тип кози принадлежат всички европейски, северноафрикански, средиземноморски и англонубийската. На първо място по млечност са швейцарските кози. Те са оказали най-голямо влияние за създаване на високомлечните породи кози в целия свят.

Саанска коза (Saanen).

saanen_5Породата саанска коза (Saanen) е създадена в Швейцария в районите с 1000 - 2000 м. надморска височина и с богати пасища.

Средната млечност през лактационния период, който е 270 - 280 дни е 700 - 800 л. При добри условия на хранене и отглеждане козите дават и над 1000 л. мляко. Маслеността на млякото е 3,8 - 4,0%. Световният рекорд по млечност за един лактационен период e 2950 л. и е поставен в САЩ.

Саанските кози са едни от най-едрите породи. Средната маса на майките е 50 - 60 кг, на пърчовете  около 80 - 100 кг. Плодовитостта е 180 - 250%.

Породата саанска коза (Saanen) се характеризира с добри телесни форми и със здрава костна система. Вимето е много добре развито. Обикновенно вимето е с крушовидна форма и с големи цицки. Саанската коза се аклиматизира добре. Разпространена е широко в Европа, Америка, Африка и Азия, където се използва като основна порода подобрителка.

Тогенбургска коза (Toggenburg).

toggenburg_3Породата тогенбургска коза е създадена също в Швейцария в района на кантона Тогенбург. Тя е по-дребна от саанската, като цветът на козината и е сиво-кафяв. Освен това космената и покривка е по-дълга с около 20см. и приляга плътно към тялото.

Породата тогенбургска коза (Toggenburg) е от типа за мляко. Млечността им в родината е 550 - 650 л с масленост 4%. Отделни кози дават 1200 и повече л. мляко. Козите тежат 45 - 50 кг, а пръчовете - 70 – 75 кг. Породата тогенбургска коза (Toggenburg) се отличава със здрави крайници и копита, което я прави пригодна за отглеждане на всякакъв терен. Вимената им са селекционирани за машинно доенe.

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates