Пчелен клейИзвестно е , че думата "прополис" произлиза от гръцката дума "прополисео"-замазвам, залепвам. Прополисът (пчелният клей) се е използвал още от древните египтяни за балсамиране на мумии. Едно пчелно семейство събира годишно около 30 до 80 грама пчелен клей (прополис) за замазване на цепнатини, закрепване на питите и защита на пчелното гнездо от болести.

Пчелният клей (прополис), представлява смолисто вещество с жълто-зелен до тъмно-червен цвят, горчив вкус и специфичен мирис на растенията от които е получен. С течение на времето цветът му потъмнява.

Растенията са изложени на вредните действия на бактерии, вируси, плесени, слънчева радиация и др. Те отделят върху младите си пъпки смолисти вещества, които ги предпазват от горните вредни фактори. Пчелите събират тези вещества, както и от обвивките на поленовите зърна и примесвайки ги със собствени секрети ги внасят в пчелното гнездо. Те използват пчелния клей (прополис) за полиране и дезинфекциране на пчелните килийки преди майката да снесе яйца в тях. С пчелен клей (прополис), пчелите облепват навлезли и убити в гнездото животни, които не могат да изхвърлят навън (мишки, гущери и др), с цел да не се разлагат и замърсяват гнездото. Използвайки прополиса пчелите подържат постоянно стерилно пчелното гнездо (факт установен още през 19 век).

Оновният състав на пчелния клей (прополис) са флавоноиди, органични киселини, алдехиди, аминокиселини, микроелементи и минерални вещества. Установени са наличия на титан, олово, мед, ванадий, хром, никел, мед, калций, натрий, желязо, манган, молибден, селен и др.

Поради изключително силните бактерицидни и дезинфекциращи свойства, прополисът, още от дълбока древност е използван за лечение на простудни заболявания, рани, язви и др. болестни състояния.

От дългогодишни наблюдения в различни страни на света е установено, че пчелния клей (прополис) не е токсичен за организма на човека.

Пчелният клей (прополис) притежава разностранни действия:

- бактериостатично (задържа развитието на много видаве бактери);

- бактерицидно (убива повече от 100 вида бактерии);

- противовирусно (спира развитието на вирусите);

- Фунгицидно (спира развитието на гъбите);

- анестезиращо (обезболява 5.2 пъти по-силно от 2% новокаинов разтвор);

- противовъзпалително;

- дезодориращо;

- противотуморно;

- противокариесно;

- противорадиационо;

- герантологично (забавя стареенето на тъканите);

- способства епителизацията на раните.

Той се използва в оториноларингологията при отити, ангини, фарингити, в пулмологията при лечение на бронхити, пневмонии и туберкулоза. Оказва благоприятен ефект при болести на щитовиднната жлеза. Пчелният клей (прополис) притежава противоязвени свойства, като нормализира стомашната секреция и съкращава срока на лечението. Добри резултати се получават при лечението на кожни заболявания (дерматомикази, псориазис и др). Пчелният клей (прополис) забавя развитието на раковите клетки. Предпазва нормалните клетки от поражения от вредни фактори, като не оказва вредно действие върху организма. Прополисът спомага при инактивирането на попаднали в организма отрови.

Пчелният клей (прополис) притежава широк спектър на въздействие върху целия наш организъм, на всички органи и системи.

Едновременото прилагане на прополис с антибиотици усилва действието им, като запазва собствената чревна микрофлора и предпазва от дизбактериоза в червата.

Много важно свойство на пчелния клей (прополис) е, че не унишожава нормалната чревна флора, а убива болестотворните микроорганизми, като не създава резистентност (устоичивост спрямо антибиотици) у тях. Той не само действа дирекнто върху микроорганизмите, но едновеременно засилва фагоцитозата, процес чрез който се елиминират убитите клетки и се изхвърлят от организма. Пчелният клей (прополис) усилва имунитета, повишава нивото на гамаглобулините в кръвта, действа антиагрегантно (намалява съсирваемостта на кръвта), поради което е особенно препоръчителен за хора над 55 годишна възраст. Има изразено антисклеротично действие, като намалява съдържанието на холестерола в кръвта. Действа капиляро укрепващо - при кървотечения от носа и венците.

Много подходящо е използването на пчелния клей (прополис) при заболявания на кожата и устната кухина (рани, изгаряния, нагноявания, посоперативни цикатрикси, кървене на венците и др.), ускорява процесите на резорбция в кожата, поради което се използва в дерматологията и козметиката.

Начините на използване на прополиса биват два външно и вътрешно. Външно под форма на мехлеми, лапи, компреси и др. и вътрешно под форма на спиртни разтвори.

Спиртните разтвори се приготвят, като ситно надробен прополис се поставя в 90-95 % спирт. Разтворите могат да бъдът 10, 20 и 30 %, като 10, 20 или 30 г. прополис се поставят в 100 мл. спирт и след неколкодневно престояване на тъмно и разклащане по 5-6 пъти на ден, внимателно се отлива (декантира) тъмната надутаечна течност или се прецежда през 3-4 слоя марля.

Използва се, тъмната прецедена течност, в доза от 20 до 40 капки в 30-40 мл. вода, мляко или алкохол , , 15-20 мин. преди хранене.

Продължителната употреба на пчелния клей (прополис) не се отразява неблагоприятно на организма на човека.

Добрите лечебни качества на прополиса, въпреки че са известни на човечеството от дълбока древност, не се познават достатъчно от хората у нас, поради което и употреба му е ограничена.

с.н.с. д-р Боян Първулов