клей',,,0,0);" >Пчелен клейклей" style="margin: 5px; border-color: #000000; float: left;" />Известно е , че думата "прополис" произлиза от гръцката дума "прополисео"-замазвам, залепвам. Прополисът (пчелният клей) се е използвал още от древните египтяни за балсамиране на мумии. Едно пчелно семейство събира годишно около 30 до 80 грама пчелен пчелен клей" href="/zhivotnovadstvo/pchelarstvo/1391-как-можем-да-си-приготвим-лекарство-от-прополис-пчелен-клей.html">клей (прополис) за замазване на цепнатини, закрепване на питите и защита на пчелното гнездо от болести.

Пчелният пчелен клей" href="/zhivotnovadstvo/pchelarstvo/1391-как-можем-да-си-приготвим-лекарство-от-прополис-пчелен-клей.html">клей (прополис), представлява смолисто вещество с жълто-зелен до тъмно-червен цвят, горчив вкус и специфичен мирис на растенията от които е получен. С течение на времето цветът му потъмнява.

Растенията са изложени на вредните действия на бактерии, вируси, плесени, слънчева радиация и др. Те отделят върху младите си пъпки смолисти вещества, които ги предпазват от горните вредни фактори. Пчелите събират тези вещества, както и от обвивките на поленовите зърна и примесвайки ги със собствени секрети ги внасят в пчелното гнездо. Те използват пчелния пчелен клей" href="/zhivotnovadstvo/pchelarstvo/1391-как-можем-да-си-приготвим-лекарство-от-прополис-пчелен-клей.html">клей (прополис) за полиране и дезинфекциране на пчелните килийки преди майката да снесе яйца в тях. С пчелен прополис-пчелен-клей.html">клей (прополис), пчелите облепват навлезли и убити в гнездото животни, които не могат да изхвърлят навън (мишки, гущери и др), с цел да не се разлагат и замърсяват гнездото. Използвайки прополиса пчелите подържат постоянно стерилно пчелното гнездо (факт установен още през 19 век).

Оновният състав на пчелния пчелен клей" href="/zhivotnovadstvo/pchelarstvo/1391-как-можем-да-си-приготвим-лекарство-от-прополис-пчелен-клей.html">клей (прополис) са флавоноиди, органични киселини, алдехиди, аминокиселини, микроелементи и минерални вещества. Установени са наличия на титан, олово, мед, ванадий, хром, никел, мед, калций, натрий, желязо, манган, молибден, селен и др.

Поради изключително силните бактерицидни и дезинфекциращи свойства, прополисът, още от дълбока древност е използван за лечение на простудни заболявания, рани, язви и др. болестни състояния.

От дългогодишни наблюдения в различни страни на света е установено, че пчелния пчелен клей" href="/zhivotnovadstvo/pchelarstvo/1391-как-можем-да-си-приготвим-лекарство-от-прополис-пчелен-клей.html">клей (прополис) не е токсичен за организма на човека.

Пчелният пчелен клей" href="/zhivotnovadstvo/pchelarstvo/1391-как-можем-да-си-приготвим-лекарство-от-прополис-пчелен-клей.html">клей (прополис) притежава разностранни действия:

- бактериостатично (задържа развитието на много видаве бактери);

- бактерицидно (убива повече от 100 вида бактерии);

- противовирусно (спира развитието на вирусите);

- Фунгицидно (спира развитието на гъбите);

- анестезиращо (обезболява 5.2 пъти по-силно от 2% новокаинов разтвор);

- противовъзпалително;

- дезодориращо;

- противотуморно;

- противокариесно;

- противорадиационо;

- герантологично (забавя стареенето на тъканите);

- способства епителизацията на раните.

Той се използва в оториноларингологията при отити, ангини, фарингити, в пулмологията при лечение на бронхити, пневмонии и туберкулоза. Оказва благоприятен ефект при болести на щитовиднната жлеза. Пчелният клей.html">клей (прополис) притежава противоязвени свойства, като нормализира стомашната секреция и съкращава срока на лечението. Добри резултати се получават при лечението на кожни заболявания (дерматомикази, псориазис и др). Пчелният клей (прополис) забавя развитието на раковите клетки. Предпазва нормалните клетки от поражения от вредни фактори, като не оказва вредно действие върху организма. Прополисът спомага при инактивирането на попаднали в организма отрови.

Пчелният клей (прополис) притежава широк спектър на въздействие върху целия наш организъм, на всички органи и системи.

Едновременото прилагане на прополис с антибиотици усилва действието им, като запазва собствената чревна микрофлора и предпазва от дизбактериоза в червата.

Много важно свойство на пчелния клей.html">клей (прополис) е, че не унишожава нормалната чревна флора, а убива болестотворните микроорганизми, като не създава резистентност (устоичивост спрямо антибиотици) у тях. Той не само действа дирекнто върху микроорганизмите, но едновеременно засилва фагоцитозата, процес чрез който се елиминират убитите клетки и се изхвърлят от организма. Пчелният клей" href="/zhivotnovadstvo/pchelarstvo/1391-как-можем-да-си-приготвим-лекарство-от-прополис-пчелен-клей.html">клей (прополис) усилва имунитета, повишава нивото на гамаглобулините в кръвта, действа антиагрегантно (намалява съсирваемостта на кръвта), поради което е особенно препоръчителен за хора над 55 годишна възраст. Има изразено антисклеротично действие, като намалява съдържанието на холестерола в кръвта. Действа капиляро укрепващо - при кървотечения от носа и венците.

Много подходящо е използването на пчелния клей (прополис) при заболявания на кожата и устната кухина (рани, изгаряния, нагноявания, посоперативни цикатрикси, кървене на венците и др.), ускорява процесите на резорбция в кожата, поради което се използва в дерматологията и козметиката.

Начините на използване на прополиса биват два външно и вътрешно. Външно под форма на мехлеми, лапи, компреси и др. и вътрешно под форма на спиртни разтвори.

Спиртните разтвори се приготвят, като ситно надробен прополис се поставя в 90-95 % спирт. Разтворите могат да бъдът 10, 20 и 30 %, като 10, 20 или 30 г. прополис се поставят в 100 мл. спирт и след неколкодневно престояване на тъмно и разклащане по 5-6 пъти на ден, внимателно се отлива (декантира) тъмната надутаечна течност или се прецежда през 3-4 слоя марля.

Използва се, тъмната прецедена течност, в доза от 20 до 40 капки в 30-40 мл. вода, мляко или алкохол , , 15-20 мин. преди хранене.

Продължителната употреба на пчелния прополис-пчелен-клей.html">клей (прополис) не се отразява неблагоприятно на организма на човека.

Добрите лечебни качества на прополиса, въпреки че са известни на човечеството от дълбока древност, не се познават достатъчно от хората у нас, поради което и употреба му е ограничена.

с.н.с. д-р Боян Първулов