pchelen-prashec-1528

В ранна пролет в периода април, май и юни пчелните семейства събират най-интензивно цветен прашец

Пчеларите трябва да поставят прашецоуловителите в кошерите, когато в пчелните семейства има запаси от 3-4 рамки с пресен прашец. Събирането на голямо количество цветен прашец влияе отрицателно върху добива на пчелен мед. Това е така , защото част от пчелите се отклоняват от събирането на нектара.

Пчелният прашец се събира с помощта на прашецоуловители.

Те биват:

  • външни, които се поставят пред входа на прелката;
  • вътрешни - поставяни вътре в кошера също на входа.

Пчелите, които долитат натоварени с прашец, са принудени да минават през решетката на прашецоуловителя. Тя е с точно калибровани отвори с диаметър 5-5.3 мм. Отделеният от крачетата цветен прашец пада през специално пригодена мрежа с размери 3.5-4 мм. и се събира в специално приспособени кутийки, подобни на чекмеджета.

Цветният прашец трябва да се събира ежедневно от пчеларите и да се изсушава в специални сушилни.

Те трябва да бъдат по възможност с инфрачервени лампи, при температура не по-висока от 40 °С. При по-малки количества изсушаването трябва да става в картонени кутии, като например от шоколадови бонбони, които са покрити с памучен плат. Кутиите трябва да се поставят на топло място, но не бива да се излагат на пряка слънчева светлина. Съдържанието им трябва да се разбърква отвреме-навреме докато изсъхне. При тръскането на пчелния прашец се издава специфичен звук. Влагата трябва да бъде 8-10%.

Изсушения прашец се слага в пластмасови пликове, бутилки или стъклени буркани. Те се затварят плътно с капачки или може да се вакуумират. Така приготвения цветен прашец се съхранява на тъмни места при температура от 0 до 14°С. За собствена употреба прашецът може да се съхранява и в течен мед в съотношение 1:1 или 1:2 (прашец : мед).