На практика безпчели покрай меда биха изчезнали почти или изцяло бадемите, соята, кайсиите, пъпешите и дините, черешите, краставиците...

Списъкът е доста дълъг и засяга около една трета от плодове изеленчуци на планетата. Все пак има култури, които се опрашват от вятъра и водата или пък сами. Добрата новина е, че такива са точно пшеницата, царевицата и оризът.Пчелите не са единствените полинатори (опрашващи растенията твари), на които дължим реколтата и великолепието на природата. Проблемът е, че те са основните и че съществуването им е заплашено. Като добавим и намаляването на насекомите и в частност на дивитепчели заради урбанизацията, киселинните дъждове и всякакво друго замърсяване, то изведнъж малките домашни медоносни създания стават абсолютно необходими, за да просъществува природата и хранителната индустрия в сегашния си вид.
През 2006 г. група английски и холандски учени откриват, че биоразнообразието сред растенията в двете държави намалява едновременно с намаляването на разнообразието на видовете домашнитепчели (Science 2006;313:351). Тези от тях, които опрашват специфични видове треви ицветя, изчезват, а заедно с насекомите се губят и растителните видове. Подобна тенденция може да доведе до прекомерно разрастване на независещите от полинатори видове, което би променило деликатното природно равновесие. Последиците от подобно събитие са непредсказуеми, но вероятно твърде нежелателни.
Изследователите се опитват да изчислят и икономическата полза от опрашването, което е отговорно за живота на около половината растителни видове на планетата. Сумата, до която достигат, е между 25 и 63 млрд. евро на година. Тя обаче се оказва много подценена.
Пчелите дават много ценни продукти, които човекът използува - мед, восък, пчелно млечице, пчелен прашец, пчелна отрова и прополис.
Пчеления мед е храна с висок процент усвояемост.Хранително-диетични качества,антимикробно действие. Пчеленият восък се използва в промишлеността-фармацевтична,хартиена,парфюмерийна,кожарска и др.
Пчелното млечице е друг важен пчелен продукт, в състава на който се намират много незаменими за човешкия организъм аминокиселини. Съдържа витамини, ферменти, фосфор, сяра, желязо, кобалт, хормони и фактор регулиращ обмяната на мазнините. Съдържа още белтъчини, въглехидрати, мазнини, ензими и минерални соли. Консумирането на пчелното млечице като хранителна добавка, увеличава съпротивителните сили на организма, физическата издръжливост при пренатоварване и простуда; повишава физическия и психическия тонус; ускорява обмяната на веществата; има противомикробно и противовирусно действие; притежава общ стимулиращ ефект върху вегетативната нервна система и от там благоприятно влияе, при повишено или понижено артериално налягане; при болни от диабет се наблюдава намаляване на кръвната захар; незаменим продукт при деца и подрастващи - повишава хемоглобина и ускорява растежа и др.
Прополисът е също пчелен продукт, който притежава противовъзпалително, антисептично, регенериращо, дезинфекциращо, болкоуспокояващо и противогъбично лечебно действие, като засилва и имунната система. Използва се успешно и във ветеринарната медицина за лечение на мастити, кокоша слепота и при лечение на кръвоизливи при счупени рога. Самитепчели го използват за изграждане на защитни прегради в кошера, за запълване на пукнатини и всички излишни междини. Прополисът намира широко приложение и при производството на лакове, лакиране на дървени домакински съдове и др. такива предмети. В САЩ са го използвали при лакиране на кожи. В Гърция за производство на парфюми, а в Южна Африка местното население е добивало тамян от прополис.
Цветен прашец – употребата му намира широко приложение в медицината и особено в народната. Богатото му съдържание на протеини, мастни вещества, минерали и витамини го прави незаменима храна и добавка при лечението на много болести. Съчетан с пчелен мед и пчелно млечице, народната медицина ги използва и като лекарство. Не случайно пчелите изхранват пилото и новоизлюпенитепчели с цветен прашец. Без него пчелното семейство не може да нараства. Едно силно пчелно семейство събира средно около 35 кг. цветен прашец на сезон.
Пчелната отрова също се използва в медицината, тъй като притежава почти същото действие както на прополиса. България е производител на основното количество отрова в световен мащаб, необходима за фармацевтични и изследователски цели, използвайки апарат за получаване на пчелна отрова, без да загиват пчелите.
Същевременно пчелите опрашват земеделските култури и спомагат за повишаването на добивите им. През последните няколко години отрасълът е в упадък, поради високите цени на консумативите /захар, препарати и др./. През последните 5 години се отбелязва нарастване на броя на пчелните семейства до около 310000, поради търсенето на продуктите от отрасъла на вътрешните и външни пазари. Въпреки това, броят на пчелните семейства е почти 2 пъти по-малък в сравнение с 1985г., което се отразява и в добивите на мед . Сега в света има около 57 милиона пчелни семейства, от които в Европа са 23,5. Водещи страни от стария континент в това отношение са Испания, Турция, Италия, Канада, Мексико, Германия, Аржентина и др.
През 2008 г. добивът на мед в национален мащаб е около 5000-6000 тона.
Повече от 100 000 граждани на Република България се занимават с отглеждане напчели и производство на пчелни продукти. Основната част са любители пчелари,които работят без достатъчно познания и практически опит, вследствие на което се получават слаби производствени резултати. Пчеларската наука и практика непрекъснато се развиват и усъвършенстват, което принуждава по- опитните пчелари постоянно да търсят новостите и да усъвършенствуват методите на работа. Основната част от пчеларите отглеждат сравнително малък брой пчелни семейства – до 50 кошера. Броят на професионалните пчелари с над 150 кошера все още е малък ( между 1- 2%) . В условията на сериозна конкуренция на международните пазари, българският пчелен мед има утвърдени пазари, най-вече в страните от ЕС. Вътрешната консумация на пчелен мед в страната е слаба - приблизително 300 – 400 грама годишно на лице от домакинствата. Най-развито е пчеларството в Плевенска, Добричка, Разградска, Габровска, Софийска и Търновска област. В Северна Централна и Североизточна България днес се намират около 60% от пчелните семейства. Тези региони дават и почти същия дял от пчелния мед в страната. Важен проблем пред развитието на отрасъла е замърсяването на въздуха, почвите и растенията, което води до измирането на пчелните семейства.
Като всеки друг стопански отрасъл пчеларството е важно и незаменимо, затова трябва да се стараем то да се поддържа.