Полезна информация за Вашите пчели.Пчеларски инвентар.

За нормално пчеларстване е необходим определен инвентар, с който се работи в пчелина, а именно: пушалка, було, ръкавици, пчеларска, четка, рамкоповдигач, преносно сандъче, хранилки,

ханеманова решетка и др.
Пушалка
Пушалка - един от важните инструменти с който се успокояват пчелите при работа. Състои се от метален цилиндър с капак и мех. В цилиндъра се поставя материала, който трябва да издава пушек, най - често гнила дървесина, талаш от липа или топола и други продавани в пчеларските магазини. Той не трябва да пламва, а да тлее. При миризмата на пушека, пчелите се насмукват с мед и стават по-спокойни.

Було -  то защитава лицето и шията от ужилване. Състои се от платнена качулка (шапка) с мрежест тюл за лицето. Колкото по - широка е периферията на булото и мрежата, толкова по - удобно се работи през горещите летни дни. Було

Ръкавици
Ръкавици - предлагат се в магазините различни, най - удобни са кожените или домакинските, които са по - плътни и пчелите трудно жилят през тях. Пчеларска четка - направена е от естествени косми с дълга дървена дръжка. Служи за смитане на пчелите от питите. С успех се използва и перо от крилото на гъска.

Рамкоповдигач - направен е от твърд метал, има различна форма и служи за отлепване на рамките, които почти винаги са залепени с восък или клей за стените на кошера, за изстъргване на излишния клей и восък, за отлепване на магазина от плодника и др. Рамкоповдигач


Преносно Сандъче
Преносно сандъче - направено от шперплат или фазер с удобна за носене дръжка, в което обикновено се побират 6 плодникови Дадан - Блатови пити. Служи за поставяне на питите спчели и пило при извършване на прегледи в кошерите, с оглед да се избягнат нападения. При центрофугиране на мед в него се поставят и пренасят пълните с мед и очистени от пчелите пити. Служи и за хващане и пренасяне на рояци до кошерите.

Хранилки - биват външни и вътрешни. В последно време преобладават външните, които са направени от пластмаса и затварящи се с капак, който позволява почистването им и поставянето на кърмова маса, наливането на захарен сироп или вода. Слагат се над гнездото на надрамъчния капак. Вътрешните хранилки са с форма и големина на гнездова пита. Направени са от дърво или пластмаса, поставят се отстрани на гнездото и в тях се налива захарен сироп. Хранилка


Шпорче
Шпорче - представлява метално или пластмасово назъбено колело поставено на дръжка, с което се прикрепват восъчните основи към опънатата тел на рамките. Шпорчетата биват за топло и за студено лепене. При топлото се потапят в гореща вода. Напоследък се използва с успех електрическия ток за закрепване на основите, който се пуска през трансформатор с ниско напрежение, загрява теловете и те потъват във восъчната основа.

Пчеларска рубашка - шие се от светъл памучен плат с дълги ръкави и дължина под кръста. Около врата и на края на ръкавите има ластик, който предпазва да не влизатпчели в ръкавите и врата. Отпред на рубашката се зашива джоб с няколко прегради за: рамкоповдигача, вилицата за надраскване на питите при подхранване, флаконче с амонячна вода при ужилване и др.


При добива на мед се използва следният инвентар: вилица или нож за разпечатване, центрофуга за изпръскване на меда от питите, цедка за прецеждане на меда, тава за събиране на отпечатките и съдобе за събиране и съхраняване на меда.
Вилица за разпечатване
Вилица за разпечатване - представлява метална вилица с 18 - 20 остри зъбци, с които се разпечатват запечатаните пити с мед. За същата цел се използват и специални пчеларски ножове с дълги и остри режещи страни. На пазара вече има и електрически такива. За пчеларите с повече пчелни семейстба се предлагат и различни устройства за автоматично разпечатване.

Тава за разпечатване и събиране на восъчните отпечатки - Използва се дълбока правоъгълна тава, върху която се поставят питите и се разпечатват, а стичащият се мед остава в нея. На пазара има различни специално изработени видове.
Пчеларска центрофуга - представлява метален цилиндър с различен диаметър (в зависимост от вместимостта на питите, които ще се центрофугират). Най - малките са за три плодникови или 6 магазинни ДБ пити. Има твърде различни центрофуги - едните с радиално разположение на питите, а други с хордиално. Ръчните са снабдени с дръжка, с която вътрешната касета с питите се привежда в движение. Напоследък се предлагат електрически центрофуги с автоматично регулиране на скоростта на оборотите. Последните видове са смесени - питите се поставят радиално, а при въртенето заемат хордиално положение и периодично сменят посоката. По такъв начин не се нуждаят от спиране и обръщане на питите за изцеждане от двете страни. Центрофугите трябва да са направени от неръждаема стомана. Пчеларска центрофуга


Двойна цедка
Цедки - биват единични и двойни. За предпочитане са двойните. Едната е с по - големи отвори и задържа по - едрите частици восък и други частици, а другата е дребна и прецежда по -качествено меда.

Съдове за събиране и съхранение на меда - представ­ляват метални кутии с различна вместимост от 5 до 18 л. Изработени са от специална ламарина. Използват се и кофи от специална пластмаса разрешена за хранителни цели. Най - добрата опаковка за пчелния мед за продължително съхранение са стъклените буркани. При закупуване на съдове за мед да се има предвид, че относителното тегло на пчелния мед е от 1.42 до 1.5 т.е. съд от 1 л - побира 1.5 кг пчелен мед. 
Восъкотопки - биват слънчеви, водни, парни, електрически и др. Най - простата е направена от дърво под форма на правоъгълно сандъче с капак с двойно стъкло. Тя стои в пчелина и се използва при всеки преглед на семействата . Материалът за топене се поставя върху специална мрежа и при нагряване от слънцето восъкът се стопява, процежда се през мрежата и се събира в съд на дъното на восъкотопката. На пазара се предлагат и специални електрически восъкотопки. Восъкотопка


Модерните пчеларски технологии предлагат разнообразни съоръжения за автоматично разпечатване, центрофугиране и складиране на празните пити, восъкотопки и др. Те са за пчелари с повече кошери и произвеждащи по - големи количества пчелен мед.

Източник:
Кника: Уроци попчеларство
Автор: доц. д-р Б. Първулов

Още за пчелите: