Всичко за пчеларството.Тайните на древния занаят.

В Медената къща ще запознават туристи с историята на пчеларството.

Преди броени дни в добруджанското село Прилеп бе открита уникална медена къща. Там гостите български и чуждестранни туристи, ще се запознават с вековната история на медения занаят. Тук те ще могат да си купят истински мед, бонбони, медена ракия и вкусната и доказано подмладяваща амброзия (натурален сок от мед, лимон и цветен прашец).
Семейство Михови, собственици на пчелина, се занимава от дълги години с благородния занаят и традиционно се включва в Медения фестивал в Добрич, за да покаже на пазара чудните си био-продукти. Въпреки че развитието на медния бизнес у нас не е никак лесно напоследък семейството е задружно и от 1994 г. се бори усърдно за всеки един от големите си успехи. Имат 150 кошера разположени в района на Балчик, Батовската гора и село Прилеп. Влюбени в занаята си пчеларите посвещават почти цялото си време в грижи за кошерите.
В Медената къща посетителите ще си облизват пръстите от вкусните продукти, ще наблюдават производствения процес, ще научават много любопитни факти за появата на меда в древността, различните му лечебни приложения и огромния принос , който имат пчелите за съществуването на човечеството.
Реализирането на проекта-мечта е отнело на собствениците си почти три години. Почти 70 000 лева е струвало изграждането на Медената къща, като по-голямата част от сумата идва от Програмата за развитие на селските райони, след кандидатстване с проект пред община Добричка. Стопаните се стараят да превърнат всяко кътче от къщата в зрелищна демонстрация на един от най-древните занаяти по нашите земи и да разкрият тайните му пред посетителите. Според фамилията пчелите са отделна брънка от живота, която обаче е жизненоважна за оцеляването на човека и за препитанието му.


Източник: fermera.bg