пчеларство.html" itemprop="url"> Термообработката на семействата - ПЧЕЛАРСТВО

Всичко за пчеларството.Термообработката на семействата.

 

Резултати от двугодишен опит

Занимавам се с пчеларство от 2000 г. За тия години натрупах опит и знания. Пчелинът ми е от 20-25 семейства, в зона където няма други пчелини и

в гориста местност.
При мен редовно се случваше да имам пролетни загуби, това вгорчаваше моите пчеларски дни и предизвикваше сериозни размисли относно това дали правилно си гледам пчелите. Вероятната причина за тези загуби беше вароатозата – постоянно наблюдавах безкрили пчели и другите признаци на това заболяване. Използвах различни химически препарати за борба с паразитите, но резултатите не бяха особено добри.
В последните години се появи информация за използването на термични методи за борба с акарите. През 2012 г поисках документация, за да си изработя такава камера (от водещи руски конструктори – бел. ред.). Като получих чертежите, сам изработих такава камера. Започнах приложението й при първия удобен случай. Поради това, че времето беше още топло – есенно, обработвах семействата даже и през нощта. Унищожените акари броях и слагах в пликчета с номера на кошера. Броят им варираше от 200 до 700 на семейство.Теглото на обработваните семейства беше от 1,5 до 3 кг.
Пчелните семейства превъзходно иззимуваха, пролетта бързо се развиха, пчелите бяха енергични. С настъпването на главната паша запълниха с нектар от липата всички пити. Ежедневният принос, контролиран от везна достигна от 3 до 9 кг на денонощие.
През 2013 г не използвах никакви химически препарати, сезонът мина добре, безкрили пчели нямаше. Пчелните семейства достигнаха до есента в прекрасно състояние и през октомври започнах отново термообработка на кошерите.
Показателно беше следното - семействата бяха в отлично състояние – най-слабото беше с маса 2 ,6кг, а най-силното 4,2 кг, акари на пода на термокамерата практически нямаше – понякога само 2-5 бр. Предполагайки, че не работя както трябва, защото броят на унищожените акари беше много малък, аз позвъних на конструктора на термокамерата и споделих този проблем. След анализиране на ситуацията изяснихме, че поради изолираността на моя пчелин (в радиус от 12 км няма други пчели), няма възможност за заразяване и това обяснява липсата на акари.


Това което мога да споделя от моя опит е:
- високата активност и жизненост на пчелите;
- дори при ниски температури, те облитаха дружно и поведението им беше много активно;
- термообработката може да се прави и на няколко години, ако липсва активно пренасяне на акари от други пчелини;
- неизползването на химически препарати не само че не влоши, а напротив много подобри състоянието на пчелните ми семейства.

Алексей Пчелинцев, Подолск Превод от „Пасека России”


Източник: fermera.bg