Полезна информация за Вашите пчели.

Пчелите идентифицират цветове с доброкачествен нектар преди да кацнат

 

Земните пчели определят качеството на цветния прашец, използвайки флорални характеристики като венчелистче, цвят и

форма, разкрива едно ново проучване.

Пчелите не ядат прашеца, докато го събират, така че изследователите не биле сигурни дали пчелите са в състояние да формират асоциативни връзки между това, как изглеждат цветята и качеството на прашеца.

Проучването на изследователите от Университета на Ексетър показва, че пчелите не просто прелитат безсмислено от цвят на цвят, събирайки прашец и нектар, а всъщност забелязват цветята, които ще предоставят нектар с добро качество, дори още преди да кацнат върху тях.

„Все още се знае много малко за това, как пчелите решават кои цветя да посетят за събиране на прашец. Лесното опознаване на флоралните характеристики, основани на ползите от полена, е бърз и ефективен начин да се разпознават тези цветни видове, които пчелите вече са установили, че са най-добри”, казва д-р Елизабет Никълс от Университета в Съсекс.

За проучването, изследователите провеждат лабораторни експерименти, за да открият колко добре пчелите разпознават доброкачествения прашец. Опитите са проведени с пчели при контролни условия.

Екипът манипулирал качеството на цветния прашец като разреждал пробите. Изследователите искали да открият дали пчелите биха могли да направят разлика между качествата на прашеца само като видят и помиришат пробите или не. Те поставили проби с цветен прашец върху ярко оцветени дискове, за да видят дали пчелите ще се научат да избират доброкачествения прашец, като видят цветовете на диска.

Изследването показва, че пчелите могат да направят индивидуална оценка на поленовите проби и да ги разграничават по време на събиране, като бързо формират предпочитания към определен вид цветен прашец. Събирането на цветен прашец включва изучаване и индивидуално вземане на решения, което позволява на пчелите бързо да се научат кои цветя осигуряват най-полезния прашец.

Проучването също така е важно, защото показва, че пчелите разчитат на своите способности за изучаване, за да оценят флоралните характеристики. Пестицидите като неоникотиноидите могат да повлияят върху способността на пчелите да събират храна и да доведат до дългосрочно увреждане на пчелните популации.

Източник: http://www.waikatobeekeepers.org.nz/
Още за пчелите:

, 'script', 'facebook-jssdk'));