Полезна информация за Вашите пчели.

Кога ще приемем сериозно лечебните свойства на пчелния мед?

Антибактериалните свойства на меда са отдавна известни, ценели са го древните гръцки и египетски лекари и е бил използван за лечение на рани чак до Втората

световна война.

Репутацията на меда западнала през двадесети век, след откриването на пеницилина, предвестник на антибиотичните лекарства, широко използвани за борба с инфекциите.

Но когато антибиотичната резистентност излиза начело на глобалния дневен ред, учени и лекари работят заедно, за да докажат още веднъж ефективността на меда в борбата с животозастрашаващи бактерии.

Изследователите казват, че медът е бил успешно използван при лечение на тежки рани, включително язви, декубитални рани, травми и инфектирани хирургични рани – намалявайки зависимостта от антибиотици и предоставяйки алтернатива на антисептиците, които могат да навредят на оздравяващата тъкан.

Филтриран или медицински клас мед се използва в лицензирани продукти за лечение на рани по целия свят. Въпреки че трябва да се проведат мащабни, рандомизирани, клинични изследвания, неговата употреба остава слаба, в сравнение с други препарати за лечение на рани, като сребро и йод.

Тези, които разглеждат лечебния му потенциал, твърдят, че фактът, че е натурален продукт, привлича скептицизма на медицинските учени. Организации, които финансират медицински изследвания казват, че не съществува такова заклеймяване, а заявленията за субсидии трябва просто да бъдат надеждни.

Сам Едуардс, инженер по поддръжката от Рексъм, Уелс, отскоро вярва в силата на меда, след като развива рядко заболяване на кожата, в следствие нараняване, причинено от японски шаран, заразен с бактерията Mycobacterium marinum. “Болката беше нещо като баня във фритюрник, 24 часа на ден”, казва Сам. „Това ме постави в инвалидна количка за дълго време”.

Антибиотиците причинили жълтеница и лекарите започнали да говорят за ампутация, така че Сам започнал да търси алтернативни лечения, като опитал всичко, от стероиди до личинки, но нищо не проработило. През декември 2012 г., лекар от Венецуела показал на Сам метод с превръзки с мед от манука. През януари 2014 г., той намира доставчик в Англия и започва лечение. „Това преобърна живота ми. Малко боли първия път, когато се използва, но в рамките на пет месеца раните почти напълно зараснаха, това е невероятно”, казва Сам.

Медът от манука се получава от растението манука в Нова Зеландия и през последните 10 години е предлаган в Обединеното кралство по лекарско предписание.

Професор Роуз Купър от Центъра за биомедицински науки към Университета Метрополитън в Кардиф, е била начело на изследванията в края на 90-те години. Използвайки електронен микроскоп, който може да разкрие структурата на бактериите, тя показва, че дори слаба концентрация на мед, спира развитието на бактериите (т.е. клетките им не могат да се делят и не са способни да образуват инфекции), включително и на MRSA (Methicillin-Resistant Staphylococcus Aureus – бактерии, устойчиви на антибиотици, които включват метицилин). Комбинирането на мед с оксацилин и други антибиотици, също показва по-висока ефективност срещу резистентни на антибиотици бактерии. В момента тя изследва как различните бактерии могат да бъдат засегнати по различни начини с манука мед, вярвайки, че той има по-широко приложение, отколкото просто да убива микроорганизмите.

В клинична обстановка, изследванията до сега са били в малък мащаб, но е докладвано за забележителни резултати.

Д-р Матю Драйдън, консултант-микробиолог в болницата в Хемпшир, е наблюдавал множество рани на пациенти, преобразени от меда. След извършване на лабораторни тестове срещу бактерии, взети от инфектираните рани, той използва като превръзка т.нар. Surgi-honey – мед, създаден чрез био-инженерство. Surgi-honey убил всички бактерии, включително и множество антибиотично устойчиви, като MRSA, Ecoli и Рseudomonas aeruginos, и действието му било сравнимо с най-често използваните антисептици, които могат да имат нежелани странични ефекти.

„Имаше един човек с исхемични язви на крака, който трябваше да избира между ампутация на крайника и/или прием на мощни системни антибиотици”, казва д-р Драйдън. „Язвата беше силно колонизирана от бактерии от вида псевдомонас аерогиноза, които са опасни, често резистентни бактерии, затова поставихме ежедневни Surgi-honey-превръзки на раната. До осем дни, бактериите бяха напълно изчезнали, а язвата беше започнала да се подобрява. Така че за момента, пациентът спаси крака си, а процедурата го предпази от приема на антибиотици и го измъкна от болницата”.

 

* Специално разработен мед лекува успешно пациент, изправен пред ампутация на крайник, поради големи исхемични язви, вследствие на зараза с бактерия Псевдомонас.

 

Д-р Драйдън е показал също, че продуктът може да намали нивото на инфекции след цезарово сечение, а също и тези, свързани с раково болни пациенти, подложени на лечение с химиотерапия чрез интравенозни линии.

Подобно на проф. Купър, д-р Дрейдън също вярва, че пчелните продукти имат повече потенциални приложения и би искал да извърши пълни рандомизирани проучвания. Но заявлението за финансиране на тези изследвания е отхвърлено от Националния институт за изследване здравето (NIHR).

“Въпреки цялата публичност за антибиотичната резистентност, използването на така наречения естествен продукт, не е научно”, казва д-р Дрейдън. „Ние всъщност имаме данни за много повече пациенти, отколкото лекуването на рани с медени превръзки. Но мисля , че тъй като говорим за мед и изглежда малко алтернативно, това държи учените на разстояние”.

Идеята за Surgi-honey започва от ферма в Чили, собственост на бившия управляващ директор Иън Стейпълс. След като решил да запази пчелите във фермата, той забелязал, че медът в кошерите не бил развален, което предполага естествена антимикробна активност.

В действителност, един ензим в меда произвежда водороден пероксид, който е добре познат дезинфектант.

Иън и синът му, Стюарт, който сега живее в Западен Съсекс, възложили на учените да разработят продукт, който повишава антибактериалните свойства на биологичния мед.

„Когато започнахме това, лекарите, с които работехме, казаха, че това е толкова голям пробив, какъвто е бил пенецилинът”, казва Стюарт Стейпълс. „Дали това е така или не, ние заложихме стопанството си на него”.

 

Ново финансиране

 

Той изчислява, че здравните организации в Обединеното кралство, годишно ще изразходват по-малко от £ 3 милиона за превръзки с мед, в сравнение с £ 60 милиона, изразходвани всяка година от Националната здравна служба за антисептични сребърни продукти.

„Д-р Маргарет Чан от Световната здравна организация заяви, че в бъдеще, една драскотина на коляното би могла да ви убие, а ние да кажем – не, не би могло, защото имаме средство, в контакт с което нито една бактерия не би могла да оцелее”, казва Стейпълс.

Организации, които финансират медицински изследвания във Великобритания казват, че всички заявления за отпускане на безвъзмездни средства са предмет на партньорска проверка и оценявани в открит конкурс.

Един говорител на Министерство на здравеопазването заявил: „Репутацията на Великобритания като световен лидер в областта на науката, научните изследвания и развитие зависи от новаторски подходи за подобряване на лечението и намиране на нови лекарства. Националният институт за изследване на здравето приветства заявленията за финансиране на научните изследвания в който и да е аспект на човешкото здраве, включително и този случай – използването на меда като антимикробен агент”.

От Медицинския съвет за научни изследвания (MRC) заявили, че на този етап на са финансирани никакви проучвания в областта на меда, но това не означава, че няма да го направят в бъдеще. Те добавят, че в момента събират оферти за финансиране, като част от ново сътрудничество между всичките седем британски изследователски съвети, в борбата с антимикробната резистентност.

Източник: http://www.waikatobeekeepers.org.nz/
Още за пчелите: