Полезна информация за Вашите пчели.

Диета с псевдо-мед, виновна за смъртността сред пчелите.

Според изследователите, пчелари, които хранят пчелите си с псевдо-мед, могат да допринесат за намаляването на техния брой. Към псевдо-меда се

отнасят високо фруктозният царевичен сироп или захарозата, с които се хранят пчелите при недостиг на мед, пише в Nature World News.

Едно ново проучване, описано в списание Scientific Reports, показва промени в генната активност, в отговор на диета при медоносните пчели (Apis mellifera). Установено е, че различията са настъпили в зависимост от това, какво ядат пчелите.

Намаляването на броя на пчелите може да се дължи на употребата на някои пестициди, но това изследване разглежда една акумулираща енергия тъкан при пчелите, наречена мастно тяло, което функционира като черния дроб и мастните тъкани при хората и други гръбначни животни.

„Решихме, че мастното тяло може да е особено показателно при изследванията и наистина се оказа така”, казва водещият автор на проучването Джийн Робинсън, професор по ентомология в Илинойския университет.

Изследователите се фокусирали върху по-възрастните пчелите-работнички, които имат по-висок метаболизъм и по-малко енергийни запаси, в сравнение с по-младите пчели, което ги прави по-зависими от въглехидратната диета.

„Нашето заключение е, че пчелите-работнички могат да бъдат по-чувствителни към влиянието на различните въглехидратни източници”, обяснява Робинсън.

При анализ на генната активност в резултат от хранене с мед, фруктозен царевичен сироп или захароза, изследователите установили, че пчелите, хранени с мед, са имали много по-различен профил на генната активност в мастното тяло, отколкото тези, които са разчитали на псевдо или смесен мед.

Стотици гени показват различия в активността при пчелите консумирали мед, в сравнение с тези, хранени със сироп или захароза.

„Нашите резултати паралелно посочват констатации при хората”, казва Робинсън. „Изглежда, че както при пчелите, така и при хората, различните въглехидратни източници могат да действат по различен начин в организма”.

Някои от засегнатите гени са свързани също с обмяната на белтъчини, мозъчната сигнализация и имунната защита.

Изследване, проведено в Илинойския университет през 2013 г. съобщава, че някои субстанции в меда увеличават активността на гените, което помага на пчелите да се борят с потенциално токсични вещества, като пестицидите.

Най-новите проучвания показват, че пестицидите могат косвено да причинят спад в пчелните популации, но истинският виновник за това може да бъде тяхната диета.

Източник: http://www.moraybeedinosaurs.co.uk
Още за пчелите: