Полезна информация за Вашите пчели.

Могат ли малки скорпиони да спасят умиращите пчели

 

Глобалният спад в пчелните популации дава на пчеларите и учените причина за сериозно безпокойство. Но един учен от Хамбург твърди, че

използването на малки псевдоскорпиони (Pseudoscorpionida), може да запази пчелните семейства живи!

Зад непретенциозна сива врата в коридора на първия етаж на хамбургското училище „Ото Хан”, е скрита ученическа пчелна ферма. Това е преустроена класна стая, изпълнена с прозрачни кошери, които позволяват на учениците да наблюдават поведението на насекомите. Разнообразно пчеларско оборудване е складирано на всяко свободно място.

Около десетина студенти идват тук редовно, за да работят по изследователски проект, част от националния конкурс за млади учени. Но те не работят по пчелите.

Вместо това, те изследват псевдоскорпиони: малки тъмнокафяви паякообразни, дълги до 5 мм. Наречени са така заради големите си щипки, които стърчат от телата им и по този начин наподобяват скорпиони.

Студентите искат да разберат как да накарат псевдоскорпионите трайно да се установят вътре в кошерите. Надеждата е, че по този начин скорпионите могат да помогнат в борбата с най-големите врагове на пчелите – акарите Вароа.

Смъртност сред пчелите по целия свят

Много учени вярват, че акарът Вароа е една от основните причини за масовата смъртност сред пчелните популации, известна като „Синдром на празния кошер”. Акарът е малък паразит, който се храни с кръв от пчелите и техните ларви и по този начин пренася бактерии, гъбички и вируси по пчелите.

Експертите смятат, че в Централна Европа пчелите са намалели с 25% за последните тридесет години, докато в САЩ, загубата на популации възлиза на една трета.

Пчелите са важни за поддържане на биологичното разнообразие, особено в ролята си на опрашители на цъфтящите култури. Загубата им може да доведе до недостиг на плодове изеленчуци, както и да застраши култури, важни за изхранването на добитъка, като люцерната например.

До сега, пчеларите използваха химикали, като мравчена киселина, в борбата си срещу акара Вароа. Но Торбен Шифър вярва, че химикалите вредят на самите пчели.

Забравените помощници

Наблюдението на работата на псевдоскорпионите през микроскоп е като да гледане на ужасна битка. Те се приближават до акарите, сграбчват ги с големите си щипки и ги парализират с отрова. След това, поглъщат плячката със своите челюсти, докато в същото време, вече пълзят към следващата си жертва.

През 1951 г., австрийският зоолог Макс Байер документира симбиотичните отношения междупчели и псевдоскорпиони, от които се възползват и двата вида микроорганизми – пчелите се почистват от паразити, а скорпионите са нахранени. В днешно време обаче, много малко пчелари знаят за тези малки, кафяви животинки.

Торбен Шифър смята, че паякообразните били прогонени от химикалите, предназначени за борбата с акари. Друг проблем е, че много пчелари използват кошери, изработени от пластмаса, които не осигуряват подходяща среда. Малките на скорпионите се нуждаят от много дребниживотни за плячка, които могат да се намерят в естествени материали като дърво или сено.

Въпреки това, някои експерти гледат на констатациите на Шифър със скептицизъм. Те питат , дали псевдоскорпионите са действително осъществим отговор на проблема с Вароа. „В лабораторни условия е много впечатляващо да се наблюдава как псевдоскорпионите нападат акарите Вароа”, казва Питър Розенкранц, експерт по акарите от Университета в Хохенхайм. „Но за да има реален ефект, няма да е достатъчно да се убият само няколко отделни акара”. Между пролетта и есента популациите на Вароа могат да нараснат с 50% или повече. “Акарите трябва да бъдат поставени под постоянен натиск”, казва Розенкранц. „Въз основа на съществуващите данни, се съмнявам, че псевдоскорпионите ще бъдат в състояние да осъществят това”.

Според Питър Розенкранц, са необходими независими научни изследвания на псевдоскорпионите, за да се определи тяхната ефективност срещу нашествието на Вароа.

Проектът „Bee Nature”

Въпреки това, Торбен Шифър е решен да продължи проучването си. Той е създал група под името „Bee Nature”, която изследва навиците на пчелите, а също възнамерява да осъществи комуникация между пчеларите в световен мащаб, за да започне постепенно възстановяване на информацията относно малките скорпиони.

В същото време, той призовава пчеларите да прилагат методи, водещи до укрепване на пчелите: „В днешно време, пчелите се отглеждат в пластмасови кошери”, казва той. „Те са третирани с киселини, химикали и невротоксини. И за да оцелеят през зимата, получават само захар, защото пчеларите вземат всичкият им мед”. Шифър, който също епчелар през свободното си време, оприличава методите си на завръщане назад във времето: „Трябва да оставим меда на пчелите и да им изработим кошери от дърво. Необходимо е да направим това, от което се нуждаят пчелите, а не това, което хората искат”.

Източник: http://www.moraybeedinosaurs.co.uk
Още за пчелите: